Tamula järveala planeeringu ideekonkursi võidutöö näeb ette tehissaart

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamula järv.
Tamula järv. Foto: PEETER SIRGE/PM/EMF

Tamula järveala planeeringu rahvusvahelise ideekonkursi võit jäi Eesti arhitektidele, kelle töö näeb muuseas ette tehissaart.

Tehissaar, ülejäänud järvest eraldatud turvaline ujumisbassein, ümarate vormidega spaahotell ja ärihooned, spordi- ja mängu­väljakud, rannapromenaad. Sellist lahendust pakuvad Tamula järve rannaalale neli Eesti arhitekti, kes eile lõppenud rahvusvahelise arhitektuurikonkursi esimese preemia võitjaks tunnistati, kirjutas Võrumaa Teataja.

«Seda oli äärmiselt suur lust teha, loodetavasti kandub see ka sellesse alasse, kui see kord valmis saab,» ütles võidupreemia vastu võtnud Kaie Enno omanimelisest arhitektuuribüroost. Tema ning veel kolme arhitekti ühistööna valminud ideemaastik kandiski nime «Lust».

Žürii liikme, arhitekti Ilmar Jalase sõnul oli hindamiseks laekunud 38 töö hulgas ka teisi väga häid lahendusi, kuid need sobiks ellu rakendada mujal, mitte Võrus.

Sama märkis ka konkursi lõpetamisel osalenud Võru endine linnapea Ivi Eenmaa, kellele jäi mitmest tööst mulje, et see on mõeldud miljonilinnale.

Tamula madalasse rannavette saare rajamine ei olnud võidutöö eripära, vaid oluline element teistegi arhitektide töödes. Ühestki konkursitööst ei puudunud ilmselt ka vette ulatuvad sillad.

Konkursi tulemused
• I preemia (300 000 kr), võistlustöö «Lust», autor OÜ K. Enno Arhitektuuribüroo (Kaie Enno, Leles Luhse, Maria Zeleznova, Rein Ailt)
• II preemia (250 000 kr), võistlustöö «Grid», autorid Ioana Mihaela Agachi, Vlad Sebastian Rusu (Rumeenia)
• III preemia (170 000 kr), võistlustöö «Msty», autorid Satoshi Matsuoka, Yuki Tamura (Jaapan)
• Ergutuspreemiad (85 000 kr), võistlustöö «Maow», autor Marc Bringer (Prantsusmaa), ja võistlustöö «Tiganik», autor R-Konsult OÜ (Irina Raud, Katrin Vannas, Ain Kalberg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles