USA saadab Saudi Araabiasse üheksa Guantanamo vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guantanamos on nüüd veel 80 vangi.
Guantanamos on nüüd veel 80 vangi. Foto: © POOL New / Reuters/REUTERS

USA kaitseministeerium teatas laupäeval, et saadab üheksa Guantanamo vangilaagris istuvat Jeemeni päritolu meest Saudi Araabiasse.

Guantanamosse jääb veel 80 vangi. Kõrghetkel oli laagris umbes 700 kinnipeetavat.

"USA on Saudi Araabiale tänulik selle humanitaaržesti eest toetades USA püüdlusi Guantanamo kinnipidamisasutuse sulgemisel," kirjutati Pentangoni teadaandes.

Tegemist on esimese korraga, kui Saudi Araabia on nõustunud vastu võtma Guantanamos istunud vange. Jeemenlased peavad riigis osalema programmis, mille eesmärgiks on ära hoida nende radikaliseerumine ja üritada neid ühiskonda integreerida. USA on Saudi Araabiaga Guantanamo vangide vastuvõtmise üle pidanud läbirääkimisi juba aastaid.

2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute järel loodud Guantanamo omandas USA eelmise presidendi George W. Bushi ametiajal kurikuulsuse jõhkraid ülekuulamismeetodeid kasutava kinnipidamiskohana, kus hoiti süüdistust esitamata terrorismis kahtlustatavaid.

USA president Barack Obama üritab Guantanamot sulgeda alates oma esimese ametiaja algusest 2009. aastal. Tema hinnangul kasutavad džihadistid selle olemasolu värbamiseks ning see toetab USA-vastast narratiivi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles