Väljaanne: Euroopa Parlament rahastab neonatside tippkohtumist (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neonatsid
Neonatsid Foto: SCANPIX

Rootsi rassismivastase väljaande Expo andmetel rahastab Euroopa Liidu üks organeid, Euroopa Parlament sel suvel Rootsi pealinnas Stockholmis toimuvat neonatside tippkohtumist.

Expo teatel andis Euroopa Parlament  jaanuaris selle sündmuse korraldamiseks 3,6 miljonit Rootsi krooni (400 000 eurot) organisatsioonile Europa Terra Nostra, mis on seotud üleeuroopalise paremäärmusliku assotsiatsiooniga Alliance for Peace and Freedom (APF).

Väidetavalt sai Europa Terra Nostra sel kuul lisasummana 1,8 miljonit Rootsi krooni (196 000 eurot).

Seda raha kasutatakse suvel Stockholmis toimuva Manhemi päeva läbiviimiseks ja sellel osalevad mitmed paremäärmuslikud ja neonatside organisatsioonid.

Europa Terra Nostra juht on rootslane Dan Eriksson, kes on tuntud oma paremäärmuslike ja neonatslike vaadete poolest.

Nimetatud organisatsioonid said Euroopa Parlamendilt raha hoolimata asjaolust, et 2014. aastal karmistati abiraha jagamise reegleid, et raha ei saaks demokraatiavastased grupeeringud.

Nende kitsenduste eesmärgiks oli takistada majanduslikku abi neile parteidele ja organisatsioonidele, mis on vastuolus Euroopa Liidus kehtivate põhiliste inim- ja kodanikuõigustega.

Poliitikute arvates aitavad rahalised kitsenduse paremäärmuslust kontrolli all hoida ja äärmusideede levikut takistada.

On teada, et Alliance for Peace and Freedom (APF) tegevusväli on laienenud ning nende ridadesse ja liitlasorganisatsioonidesse kuulub palju neonatse, fašiste ja holokausti eitajaid.

APFi tegevjuht, itallane Roberto Fiore on terrorismis süüdimõistetu ja paremäärmusluse veteran, selle organisatsiooni peasekretär on aga rootslane, natsimeelne Stefan Jacobsson.

Jacobsson juhtis varem oma kodumaal paremäärmuslikku parteid Svenskarnas parti (Rootslaste partei) ja 2000. aastate alguses oli ta seotud poolsõjaväelise Svenska Motståndsrörelsen (Rootsi vastupanuliikumine) grupeeringuga.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles