R.A.A.A.M. teeb kolm uut suvelavastust ja avab kaks uut suvist mängukohta

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Kalmet toob suvel lavale "Vannutatud neitsid", kus mängivad Lii Tedre, Kaie Mihkelson,  Ülle Kaljuste, Külli Reinumägi, Inga Salurand ja Riina Maidre.
Madis Kalmet toob suvel lavale "Vannutatud neitsid", kus mängivad Lii Tedre, Kaie Mihkelson, Ülle Kaljuste, Külli Reinumägi, Inga Salurand ja Riina Maidre. Foto: R.A.A.A.M.

Sel suvel esietendub R.A.A.A.M.il kolm uut suvelavastust ja avatakse kaks uut suvist mängukohta. Uusi suviseid lavastusi iseloomustavad uued huvitavad kooslused ja hetke aktuaalsed teemad.

Telliskivi Loomelinnakus esietendub 11. juunil "Vannutatud neitsid". Oleg Mihailovi "Vannutatud neitsid" on valustraagiline, kuid samas puhastavalt helge perekonnadraama. Näidend on kirjutatud eelmisel aastal ja Tallinnas on selle näitemängu maailma-esietendus. Lavastust mängitakse spetsiaalselt selle lavastuse jaoks kohaldatud Kollases saalis. Lavastaja Madis Kalmet. Kunstnik Jaanus Laagriküll. Mängivad Ülle Kaljuste, Kaie Mihkelson, Inga Salurand (kõik Draamateater), Riina Maidre, Külli Reinumägi, Lii Tedre.

Tapa Raudteejaamas esietendub 8. juulil Vassili Sigarevi “Aleksei Karenin”. Siberi lavastaja Aleksei Pesegov (1953), kes oli tänavuse  Vene suurema teatriauhinna Kuldne Mask viiekordne nominent lavastusega “Sophia hällilaul”, tuleb suvel Tapale ja räägib seal publikule koos Eesti näitlejatega loo, kus näitab, mida tunneb Anna mees Aleksei Karenin. „Kirg on purustav? Armastus loov? Või siis kirg on alati purustav ‒ armastus alati loov?” on  lavastaja ise oma eesootavat tööd tutvustades napp. Kirg ja armastus, elu ja surm edasi-tagasi sõeluvate rongide vahel... Millised on peatused inimeste peades? Ka lavastuse kunstnik Svetlana Pesegova ja videokunstnik Sergei Konovalov on kaugelt Siberist. Peaosades on Aivar Tommingas (Vanemuine) ja Elina Purde, teistes osades Jekaterina Novosjolova, Terje Pennie, Roland Laos ja Raimo Pass (Draamateater).

Sellesuvises teises R.A.A.A.Mi initsiatiivil kohaldatud uues mängukohas Kernu mõisa küünis esietendub 13. augustil "Vanapagan". Lavastaja on Eesti publikule juba tuttav Sergei Potapov Jakuutiast. Kuhu satub Vanapagan, tulles 21. sajandi teise kümnendi keskel põrgust maa peale õndsaks saama? Mis maa see on? Kas Jürkal on üldse võimalusi selles “bordellis” inimeseks jääda? Jumal nähtavalt lavale ei jõua, nagu Tammsaarelgi. Jakuudi šamaanile on see juba teine pöördumine eesti klassika poole. Eelmisel suvel esietendus Viinistul ajatundlik ja publikumenukas August Kitzbergi „Libahunt”. Kunstnik Ervin Õunapuu. Vanapaganat mängib Ivo Uukkivi, Antsu Nero Urke. Teistes osades: Liisa Pulk, Elina Reinold, Sulev Teppart.

12. juulist alates saab  Kernu mõisa küünis näha ka "Libahunti", mida sel suvel mängitakse ainult 8 korral. “Libahundi” järgmine etendus on 20. mail Novosibirskis. Siberian Transiti festivalile, mis on üle kahe aasta toimuv Siberi teatrite showcase, on “Libahunt” kutsutud ainukese erikülalisena. Veel on “Libahunt” kutsutud Balti Maja festivalile Peterburis, Navruse festivalile ja Hong Kong Art festivalile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles