SEB grupi peaökonomist: Eesti peaks võtma laenu (10)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljapäeval Tallinnas esinenud Rootsi SEB panga peaökonomisti Robert Bergqvisti sõnul võib liiga ettevaatlik valitsus lasta käest võimaluse arendada majandust.
Neljapäeval Tallinnas esinenud Rootsi SEB panga peaökonomisti Robert Bergqvisti sõnul võib liiga ettevaatlik valitsus lasta käest võimaluse arendada majandust. Foto: Eero Vabamägi

SEB grupi peaökonomisti Robert Bergqvisti sõnul võib aeglane majanduskasv olla isegi hea, sest digitaliseerimine muudab majanduse odavamaks ja efektiivsemaks. Me peame lihtsalt uue olukorraga kohanema.

Te ütlesite, et Eesti valitsuse finantsseisukord on liiga tugev ning Eesti valitsusel oleks kasulik laenu võtta.

Minu arvates on valitsuse võlakoormuse kriitiline punkt 80 protsenti sisemajanduse kogutoodangust. Juhul kui võlakoormus kasvab üle selle, on see probleem. Aga kui võlakoormus on liiga madal, võib see tähendada, et valitsus võib olla liiga ettevaatlik. Sellisel juhul lastakse käest mitmeid võimalusi – te ei saa oma majandust arendada.

Võtame näiteks Saksamaa, kes saab 10-aastast laenu 0,1-protsendilise intressimääraga. Kui te usute, et järgmise 10 aasta nominaalne SKT kasv on kõrgem kui 0,1 protsenti, siis peaks võtma laenu.

Juhul kui Eesti SKT nominaalkasv on kõrgem kui nominaalne laenukulu, siis tuleks võtta laenu. Nii ongi. Seda eriti, et teil on väike valitsuse võlakoormus. Kui vaadata teie ja ka Läti ning Leedu majanduse arengut, siis ma olen rabatud. Teie majanduse vundament on tugev.

Mis teeb mulle muret, on teie demograafilised probleemid, elanikkonna vananemine, mis aeglustab tootlikkuse kasvu. Vaatan, et teil on üsna tugev tööjõuturg, näen mõningast palgasurvet, mis mõjutab samuti tööstuse tootlikkust.

Nüüd on valitsuse ülesanne kasutada eelarves olevat ruumi investeeringute tegemiseks, et muutuda konkurentsivõimelisemaks.

Teil on suurepärased võimalused. Kui teid võrrelda paljude teiste riikidega, mille eelarved on defitsiidis, riikidega, millel on väga suur riigivõlg, siis need riigid on sunnitud ettevaatlikud olema. Teie valitsusel on eelarvelist ruumi, mis muutub praeguses majanduskeskkonnas veel tugevamaks, ja see annab teile suurepärase võimaluse. Sellepärast arvan, et te peaksite võtma laenu.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles