Horvaatia ei lase Serbiat Euroopa Liitu

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serbiast Horvaatiasse teel olev pere mullu oktoobris kahe naaberriigi suhted teravaks muutnud rändekriisi haripunkti ajal.
Serbiast Horvaatiasse teel olev pere mullu oktoobris kahe naaberriigi suhted teravaks muutnud rändekriisi haripunkti ajal. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni praegune president Jean-Claude Juncker kinnitas 2014. aasta juulis, et järgmise viie aasta jooksul laienemist ei tule, öeldes välja selle, mis juba niigi selge – viie aastaga polegi praegustel kandidaatriikidel võimalik vajalikke reforme läbi viia ja läbirääkimisi Euroopa Liiduga lõpetada.

Kandidaatriigi staatuses Serbiale tekitas Junckeri teade pahameelt. Samas kinnitas Belgrad siiski, et eesmärk on liituda ELiga 2020. aastal ehk pärast seda, kui praeguse komisjoni koosseisu mandaat lõpeb.   

Serbia, kes on suhetes ELiga pikalt paigal tammunud, liigub viimastel aastatel jõudsalt edasi. Eeldus saada ELi kandidaatriigiks, alustada liitumiskõnelusi ja avada kaks esimest liitumispeatükki oli Serbia ja sellest 2008. aastal lahku löönud Kosovo suhete normaliseerimine. Paljude analüütikute sõnul näitab see ELi laienemise perspektiivi positiivset mõju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles