Breivik sai Norra kohtus osalise võidu (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Massimõrvar Anders Behring Breivik.
Massimõrvar Anders Behring Breivik. Foto: SCANPIX/REUTERS

Norra kohus langetas täna otsuse massimõrvas massimõrvar Anders Behring Breiviki hagi suhtes seoses ebainimlike tingimustega vanglas, mis sai osaliselt rahuldatud, vahendas BBC.

«Kohus on otsustanud, et kinnipidamistingimused kujutavad endast ebainimlikku kohtlemist,» teatas Oslo ringkonnakohus.

Paremäärmuslase ligi viis aastat kestnud üksivangistusega rikuti Euroopa Inimõiguste Konventsiooni artikkel kolme, ütles kohus. Artikkel keelab ebainimliku ja alandava kohtlemise.

Kohtunik Helen Andenæs Sekulici sõnul otsustas kohus, et Breiviki õigust pidada kirjavahetust, mille tagab konventsiooni artikkel 8, ei ole rikutud. Kohus lükkas samuti tagasi Breiviki väite, et valitsus rikkus tema õigust privaatsusele ja perekonnaelule.

Kohus otsustas ühtlasi, et riik peab tasuma 35 850 eurot Breiviku õigusabikulusid.

Kohus otsustas ühtlasi, et riik peab tasuma 35 850 eurot Breiviku õigusabikulusid.

Breivik ei kavatse kohtuotsust edasi kaevata.

2011. aastal 77 inimest mõrvanud Breivik kannab karistust tugevdatud julgeolekuga vanglas. Märtsis kaebas Breivik, et tema üksikvangistus rikub Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooni, ning kaebas Norra riigi kohtusse.

Riiki esindavate advokaatide väitel, on Breiviki eraldamine vältimatu, sest tegu on äärmiselt ohtliku kurjategijaga.

Breivik tappis 2011. aasta 22. juulil Oslo kesklinnas pommirünnakus kaheksa inimest ja tappis hiljem Utøya saarel Tööpartei noortelaagris veel 69 inimest.

Norra kohus mõistis Breiviku aasta hiljem 21 aastaks vangi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles