Maale Elama labor ja ideedepõld

Peeter Raidla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTÜ Partnerlus juhatuse liige Ivika Nõgel soovitab: ärge otsige pelgalt kinnisvara – otsige head kogukonda.
MTÜ Partnerlus juhatuse liige Ivika Nõgel soovitab: ärge otsige pelgalt kinnisvara – otsige head kogukonda. Foto: Elmo Riig / Sakala

Inimesi maale elama kutsuv liikumine Maa Elama, mida veab mittetulundusühing Partnerlus, korraldab lähiajal kaks messi oma ideede tutvustamiseks: ühe 23.04 Tartus ja teise 14.05 Tallinnas. Mõlemal juhul on messi raames avatud ettevõtluskohvik, labor ning ideedepõld.

Maa Elu uuris, mida need endast kujutavad. Küsimustele vastas Maa Elu üks eestvedajaid, MTÜ Partnerlus juhatuse liige Ivika Nõgel.

Mida kujutab endast ettevõtluskohvik?

„Ettevõtluskohvik on hubases kohvikulaadses õhkkonnas toimuv nõustamise neile, kel on plaanis maal alustada oma äritegevusega või mõne kodanikualgatusliku ideega. Juba teist aastat järjest teeme seda koostöös Maakondlike Arenduskeskuste Võrgustikuga, kelle poolt tuleb mõlemale messile 5 konsultanti. Konsultandid annavad huvilistele tagasisidet nende idee kohta, aitavad seda läbi mõelda ning annavad infot võimalike rahastusallikate kohta. „Kohvikuvestlusele“ saab ennast ette registreerida või tulla spontaanselt. Möödunud aastal käis ettevõtluskohvikus üle 50 ettevõtluse huvilise.“

Kellele on suunatud messi labor ja ideepõld? Millised on Maale Elama tegijate lootused nendega seoses?

„Arvamusfestivali labor kujutab endast kolme teemaga miniatuurset arvamusfestivali maaelu puudutavatel teemadel. Laboriks kutsume seda seetõttu, et koostöös sotsiaalse koolitusettevõttega SpeakSmart katsetame metoodikaid, kus arutelude ajal oleks kõik – nii eksperdid kui ka publik – aktiivselt diskussiooni kaasatud. Laboris tulevad arutusele teemad, mis püüavad vastata erinevatele küsimustele: kas haldusreform aitab maaelu? kas on vastutustundlik kutsuda inimesi maale elama? mis juhtub maale kolides?

Ideepõldu korraldame koostöös Garage 48-ga. Selleks kutsutakse inimesi tänavalt ehk siis messikülastajaid osalema ideede genereerimise protsessis, mille tulemusena võivad sündida täiesti uuenduslikud lahendused maaelu jaoks. Sellises koostöövormis osalemine on eriti sobiv noortele. Samas igas eas ja eri taustadega kaasalööjad vaid rikastaks ideepõldu.

Korraldajate ootused  tegevustele ei ole kuidagi kvantifitseeritud ega fikseeritud. Nad aitavad mitmekesistada messi programmi ja annavad võimaluse sündida ootamatutel asjadel. Ühisnimetaja messi kõigi tegevuste puhul „elu maal“ ja „kuidas me saaksime seda ise paremaks teha?“.“

Veebruari alguses andis Maale Elama endast taas aktiivsemalt märku. Sellest on möödas kaks kuud. Mis selle kahe kuu jooksul on juhtunud? Kas võib juba taas rääkida inimestest, kes selle aja sees on maale elama läinud?

„Veebruari alguses avasime me oma uue ja uuendusliku portaali, mille mõte on kujuneda linnainimese jaoks väravaks, kust alustada sammude planeerimist maaelu suunas. Portaal on üles ehitatud nii, et ta aitab kokku panna omamoodi puslet, pakkudes vastuseid küsimustele, kust leida sobiv komplekt heast kogukonnast, vajalikest teenustest, elukohast ning teenistusest. Kahe kuu jooksul on portaal hakanud samm-sammult vajaliku infoga täituma. Portaaliga on liitunud 40 kogukonda, kes hoolitsevad selle eest et nende piirkonna kohta oleks pakkuda võimalikult palju valikuid töökohtadest ja ettevõtlusvõimalustest. Tasapisi on liitumas suuremad kinnisvarafirmad ja erakuulutajad. Messid on heaks tõukeks sellele, et portaal muutuks infomahukamaks ja hakkaks järjest paremini oma rolli täitma.

Ma loodan siiralt, et neid inimesi, kes kahe kuu jooksul Maale Elama liikumisest tiivustatuna on juba linnast maale kolinud, veel ei ole. Selline oluline samm nõuab läbi mõtlemist ja tarka tegutsemist. Meie soovitus on: ärge otsige pelgalt kinnisvara – otsige head kogukonda. Maal on naabrid kordades olulisemad kui linnas. Just see on ka messide mõte, et näha just neid inimesi, kellega tuleb ehk kunagi igapäevaselt suhelda. Messil kohatud inimeste seast on hea leiad ka mõttekaaslasi ja koostööpartnereid.

Maale Elama liikumise tähtsaim eesmärk on aidata ühiskonnal näha maaelu just sellisena nagu ta on, ilustamata ja hirmutamata. Väga paljudele see elu sobib ja meeldib. Nende heaks me töötamegi.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles