Kadrina masinad töötavad üle ilma

Andres Pulver
, Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TB Worksi tegevjuht Avo Vest näitab 
ettevõtte õuel seisvat trummelsõela, mis 
ootab pikka teekonda Belgiasse.
TB Worksi tegevjuht Avo Vest näitab ettevõtte õuel seisvat trummelsõela, mis ootab pikka teekonda Belgiasse. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Türgi, Brasiilia, Hiina, USA – see on vaid väike osa riikidest, kuhu eksporditakse Kadrinas valminud paberitööstuse ja kaevanduste seadmeid.

Technobalt Gruppi kuuluva firma TB Works toodangust moodustavad umbes kaks kolmandikku just paberitööstuse seadmed, lisaks kaevanduskonveieritele valmistatakse vähesel määral ka suuri trummelsõelasid, peamiselt jäätmekäitlusettevõtetele.

Esimene suur trummelsõel läks Inglismaale, kuid enne jõudis isegi näitusel käia. Technobalt Grupi juhatuse liige ja TB Worksi tegevjuht Avo Vest näitab ettevõtte õuel seisvat trummelsõela, mis ootab pikka teekonda Belgiasse. Transpordiasendisse kokku pandud trummelsõel on väiksema kombaini mõõtu, tööasendis on aga hiiglasliku aparaadi pikkuseks 13 meetrit.

Aparaat on otsast lõpuni Kadrinas valmis ehitatud. „Diiselmootor, rattad, voolikud ja elektroonika on muidugi sisse ostetud, aga ülejäänud osa oleme ise teinud ja siin kokku pannud,” räägib Vest. Elektroonikat on masinas aga parasjagu nii palju, et aparaadi tööd on võimalik näiteks nutitelefoni kaudu jälgida.

Kui Technobalt kaks aastat tagasi Kadrina perefirma HeTi Pere ära ostis, oli ettevõte tõsistes majandusraskustes ning tootis kahjumit. Praeguseks ollakse aga kindlalt kahe jalaga maa peal.

Juhtkonna vahetus, protsesside kirjeldamine ISO 9001, 3834 ja 1090 juurutamisest tulenevalt, tootmise paremini jälgitavaks muutmine ning tänapäevastesse tööriistadesse investeerimine on taganud selle, et kahjumist on lahti saadud. „Me ei jookse enam lati alt läbi ja oleme õige suuna kätte saanud,” lausub Vest, kelle sõnul on ettevõttel aga arenguruumi veel küllaga.

Kadrina jaoks on 70 töötajaga TB Works väga suur tööandja. Erinevalt paljudest teistest tööandjatest ei kipu Vest kurtma, et tööjõu leidmine peavalu teeks. „Võrreldes aastataguse ajaga on elu lihtsamaks läinud, sest üsna mitu konkurenti on tootmise koomale tõmmanud,” põhjendab ta.

Kõigele lisaks on tema arvates töötaja puhul esmatähtis tahe tööd teha. „Oskused on õpitavad ja koolitame ise inimesi välja, oleme päris mitu puidumeest metallitööle ümber õpetanud.”

Inimesi on aga viimase kahe aastaga omajagu tööle võetud, sest tootmismaht on päris kenasti kasvanud.

Projektipõhise tootmisega TB Worksis tuleb aga ajuti ette, et lisatööjõudu on vaja lühikeseks ajaks. „Tarneajad on lühenenud ja kui keegi otsustab investeeringu teha, siis tahetakse kõike saada nii-öelda eile,” kõneleb Avo Vest.

See tähendab, et tootmine peab olema pidevalt valmis kohe reageerima. On väga keeruline tootmist pikalt ette planeerida ja tellimuste mahtu näeb ette lühema perioodi kui mõni aasta varem. „Pead kiirelt orienteeruma hetke turusituatsioonis ja reageerima, kuid õnneks oleme ennast meie professionaalsete töötajate abil oma põhiklientide ees korduvalt tõestanud ja nad tulevad meie juurde alati rõõmuga tagasi,” on Vest rahul.

Kui aga lisatööjõudu vaja, kasutatakse Läti tööjõurendifirma teenuseid. Suhted rendifirmaga on muutunud nii tihedaks, et lätlased on töömeeste majutamiseks Kadrinasse kaks korterit üürinud. Praegugi on Kadrinas viis Läti firma kaudu renditud töömeest.

Aga renditöötajast võib ka päris töömees saada. Nimelt käis lätlaste vahendusel TB Worksis ukrainlasest pingioperaator, kes jäi Kadrina eluga väga rahule ning mees läks endale pikaajalist tööviisat ajama. „Väga hea mees oli ja kui paberid korda saab, siis tulebki meile tööle,” lubab Avo Vest.

Tööd tehakse TB Worksis allhanke korras, kuid keerukad paberitööstuse masinad ning kaevanduskonveierid ehitatakse algusest lõpuni Kadrinas valmis. Ning see on ettevõtte jaoks kõva konkurentsieelis. Kohapeal lõigatakse metalli, puuritakse, freesitakse, keevitatakse, värvitakse, pannakse seadmed kokku ja ka katsetatakse ära. „Meilt läheb välja töötav masin, mitte pelgalt mingid osad,” lisab Avo Vest. Ettevõtte põhitellijad on Soomes, kuid nende vahendusel läheb kaup laiali üle kogu maailma.

Tasahilju peetakse plaani töötada välja oma toode. „Aga üleöö see ei sünni, tegemist on aastatepikkuse protsessiga,” teab ettevõtte tegevjuht.

Tema sõnul on mingis mõttes omatoodang see, mida tehakse samasse gruppi kuuluva Technobalt Eesti tellimusel. Näiteks Riia linna prügila erinevad seadmed ja konveierid.

Nii TB Works kui ka Türil tegutsev teine Technobalt Grupi ettevõte Metre on mõlemad sündinud omaaegsete EPTde baasil ning jätkavad ajaloolist masinaehituslikku tegevust.

Kadrinas laiutab ettevõte neljal ja poolel hektaril, otseselt tootmispinda on sellest 10 000 ruutmeetrit ehk terve hektar. Et HeTi Pere käest osteti korralikud tootmishooned ja asjalikud seadmed, siis esialgsed suuremad investeeringud tegi TB Works tööriistadesse, mis olid ajast ja arust. „Palju on inimeses kinni, aga töövahendid peavad ka korralikud olema,” põhjendab Vest.

Koostöö Kadrina vallaga sujub TB Worksi tegevjuhi Avo Vesti sõnul väga hästi, lisaks on asutud elavdama vahepeal soiku jäänud koostööd Rakvere ametikooliga. Ettevõte on pakkunud kooli õpilastele praktikakohti ning abistanud kooli materjaliga. Ka praegu on Kadrinas ametikooli vahendusel praktikal üks soomlane, kes Rakveres vahetusõpilasena.

Et laias ilmas paremini läbi lüüa, on TB Works juurutanud ISO 9001, 3834 ja 1090 sertifikaadid. „Maailmas need maksavad ja nende olemasolu küsitakse, Eestis mitte just eriti,” selgitab Vest sertifikaatide vajalikkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles