Pildid: Briti kuninganna Elizabeth II poseeris juubeli puhul koos noorema põlvkonnaga (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Elizabeth II (sünninimega Elizabeth Alexandra Mary Windsor), kes on Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendatud Kuningriigi, Kanada, Austraalia, Uus-Meremaa, Jamaica, Barbadose, Bahama, Grenada, Paapua Uus-Guinea, Saalomoni Saarte, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincenti ja Grenadiinide, Antigua ja Barbuda, Belize`i ning Saint Kittsi ja Nevise kuninganna, saab täna 90-aastaseks.

Briti kuningakoda tegi Elizabeth II juubeli tähistamiseks pildiseeria, kus kuningannat on näha koos mitme põlvkonna esindajatega, edastab BBC.

Fotod, millel kuninganna on koos laste, lastelaste ja lastelastelastega, tegi maailmakuulus fotograaf Annie Leibovitz. Samuti on Elizabeth II koos oma koertega Windsori lossi treppidel.

Lastega pildid on tehtud Windsori lossi rohelises toas, mis on poolametlik ruum. Kuninganna süles on ta kõige noorem lapselapselaps, 11-kuune printsess Charlotte.

Briti peaminister David Cameron sõnas kuninganna juubeli raames, et «Elizabeth II on olnud ja on brittide jaoks, kuid ka kogu Rahvaste Ühenduse jaoks tugevuse kehastus».

Täna keskpäeval Londoni aja järgi toimuvad kogu Ühendkuningriigis Elizabeth II auks aupaugud ning Cameron peab monarhi auks kõne.

Briti meedia andmetel on Cameroni kõne üks lõikudest järgmine: «Tema Majesteet kuninganna on elanud huvitaval ajal. Ta on näinud Teist maailmasõda, inimese maandumist Kuul, külma sõda ja rahu saavutamist Põhja-Iirimaal. Kogu nende koleduste, poliitiliste käänakute  kui ka positiivse valguses on ta olnud tugev nagu kalju».

Windsori lossi juures avas kuninganna koos oma abikaasa, Edinburghi hertsogiga 6,3 kilomeetri pikkuse Kuninganna Raja, mis viib Windsori lossi aladel huvipakkuvatesse paikadesse.

Selle rajaga tähistatakse ka Elizabeth II troonil olemise 63 aastat.

Täna õhtul süütab Elizabeth II koos abikaasa, prints Philipi, poja, prints Charlesi ja minia, Cornwalli hertsoginna Camillaga rohkem kui 900 tõrvikut, mis kantakse laiali nii Ühendkuningriigis kui riikidesse, mida Elizabeth II valitseb.

Kuningannale valmistas 90. sünnipäevaks tordi Briti pagarisaate «Great British Beak Off» võitja Nadiya Hussain.

Homme, 22.aprillil toimub Windsori lossis lõunasöök väliskülaslistele, kelle seas on ka USA president Barack Obama ja esileedi Michelle Obama.

Briti kuninganna tähistab tegelikult kahte sünnipäeva, esimene on 21. aprillil, mil ta sündis ja teine on 10. – 12. juunini, et kõik britid saaksid pidutseda.

Elizabeth II on olnud abielus 68 aastat, kauem kui ükski teine Briti monarh. Ta kuningannaks kroonimist kanti 1953. aastal üle televisioonis, mis oli siis uudne meelelahutus. Elizabeth II on valitsenud 12 Briti peaministri, seitsme Canterbury peapiiskopi ja seitsme paavsti ajal.

Temast on tehtud rohkem  kui 30 ametlikku portreemaali. Briti kuninganna on külastanud 117 riiki ja läbinud üle miljoni kilomeetri.

2015. aasta septembris sai temast kõige kauem Briti troonil olnud valitseja.

1947. aastal Taani ja Kreeka prints Philipiga abiellunud Elizabeth II on neli last: 14. novembril 1948 sündinud prints Charles, 15. augustil 1950 sündinud printsess Anne, 19. veebruaril 1960 sündinud prints Andrew ja 10. märtsil 1964 sündinud prints Edward. Lisaks veel suur hulk lapselapsi ja lapselapselapsi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles