Hijabi toetusüritust saatis sotsiaalmeedias irvitamine (13)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valik mosleminaiste peakatteid: burka (ülal vasakul), šadoor (paremal), hijab (all vasakul) ja niqab.
Valik mosleminaiste peakatteid: burka (ülal vasakul), šadoor (paremal), hijab (all vasakul) ja niqab. Foto: AFP/SCANPIX

Pariisi Science Po tudengiaktivistide algatus pidada maha toetuspäev, kus ka mitte-islamiusku naised kannavad pearätti, tõi kaasa nii mõnegi poolehoiuavalduse, kuid ennekõike palju rahvasatiiri sotsiaalmeedias.

Tõuke hijabi-päeva korraldamiseks andis Prantsusmaa sotsialistist peaminister Manuel Valls. Nimelt ilmus möödunud nädalal ajalehes Libération temaga pikk intervjuu, kus valitsusjuhilt muuseas päriti, kas tema arvates peaks praegu Prantsuse koolides kehtiv pearätikeeld laienema ka ülikoolidesse.

«Seda peaks tegema,» kõlas Vallsi vastus. Lisaks tõdes ta seda, et keelu kehtestamine oleks keerukas, sest Prantsusmaa põhiseaduses on takistavaid punkte.

Veidi enne Vallsi oli sama teemat puudutanud tema valitsuse naiste õiguste minister Laurence Rossignol. Too teritas hambaid selliste rõivakettide nagu H&M ning Dolce & Gabbana aadressil, mis on välja lasknud eraldi riidesarjad konservatiivsematele mosleminaistele.

Kui ministri tähelepanu juhiti sellele, et on islamiusku naisi, kes tahavad ise nii riietuda, vastas ta: «Loomulikult on. Leidus Ameerikas neegreid, kes pooldasid orjust.»

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles