Skandaal Belgias: ministri arvates hakkasid kohalikud moslemid rünnakutest kuuldes tantsima (5)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgia julgeoleku- ja siseminister Jan Jambon
Belgia julgeoleku- ja siseminister Jan Jambon Foto: SCANPIX

Belgias lahvatas skandaal julgeoleku- ja siseminister Jan Jamboni ümber, kelle arvates suur osa kohalikest moslemitest kiitis Brüsselis toimunud terrorirünnakud heaks ja nad tantsisid võidurõõmsalt.

Nii meedia kui rahvasaadikud küsisid ministrilt, mis tõendite alusel ta seda väidab ning Belgia moslemikogunkonnad esitasid kaebuse, edastab BBC.

22. märtsil Brüsseli Zaventemi lennujaamas ja Maelbeeki metroojaamas toime pandud rünnakutes hukkus 32 ja sai vigastada umbes 300 inimest.

Jambon, kes kuulub paremtsentristlikku flaamlaste parteisse Nieuw-Vlaamse Alliantie, sattus kriitika alla ja skandaali pärast seda, kui ta meedias avalikult kuulutas, et «moslemid tantsisid, kui kuulsid terrorirünnakutest».

Rahvasaadik Katja Gabrielsi sõnul ei tohi minister teha avaldusi, mis on üldistavad ja solvavad tervet kogukonda.

Jambonilt nõuti andmeid, mille põhjal ta moslemite üle nii karmilt otsustab ja ta viitas paarile politseiraportile.

«See on avalik saladus, et avalikkuses on pärast rünnakuid nähtud rõõmsaid nägusid ja suhtumist, et «paras neile»,» teatas minister.

Belgia flaamikeelses televisoonis esines pärast Brüsseli rünnakuid politseinik, kelle sõnul nägi ta noori inimesi rünnaku-uudise peale naermas ja käega võidumärki tegemas. Samas ei märganud ta, et mõni moslem oleks rünnakute tõttu hakanud avalikus kohas võidurõõmsalt tantsima.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles