Snowden kaebas Norra kohtusse (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameeriklane Edward Snowden.
Ameeriklane Edward Snowden. Foto: SCANPIX/REUTERS

USA-s tagaotsitav luuretöötaja Edward Snowden kaebas Norra valitsuse kohtusse, üritades sellega välistada Ühendriikide võimudele üleandmist, kui ta külastab riiki auhinnatseremoonial.

PEN-klubi Norra haru kutsus Venemaal eksiilis viibiva Snowdeni võtma vastu Ossietzky väljendusvabaduse auhinda novembris.

PENi teatel esitati hagi Oslo linnakohtusse, kust oodatakse Snowdenile luba reisida Norrasse ilma, et teda ohustaks väljaandmine USA võimudele.

«Me teeme oma parima tagamaks, et Snowden saab auhinnale järgi tulla ise,» seisis PENi avalduses.

USA riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) endine luureanalüütik Edward Snowden sai 2013. aastal Venemaal poliitilise varjupaiga ja tal on 1. augustist 2014 Venemaal kolmeaastane elamisluba. Tal on Venemaal töö, mis on elamisloa saamise tähtsaim eeldus.

Norra justiitsministeeriumi väitel pole nad hagist teadlikud.

«Me ei kommenteeri kunagi individuaalseid väljaandmisjuhtumeid, kui neid pole kohtus menetletud,» teatas ministeeriumi pressiesindaja Gunnar Johansen.

Snowden lekitas 2013. aastal miljoneid dokumente Ühendriikide valitsuse luuretegevuse kohta ja põgenes seejärel riigist. Teda ähvardab USA-s süüdistus, milles süüdimõistmise korral võib teda oodata 30-aastane vangistus.

Eelmisel aastal ei olnud Snowdenil võimalik Norras ühte sarnast auhinda vastu võtta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles