Viis küsimust, millele enne pesumasina ostmist mõelda

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur enamus täna müügil olevatest pesumasinatest on piisavalt energia- ja veesäästlikud.
Suur enamus täna müügil olevatest pesumasinatest on piisavalt energia- ja veesäästlikud. Foto: Marianne Loorents

Uut pesumasinat masinat valides tuleks hoolikalt läbi mõelda nii energiasäästlikkus kui kasutusfunktsioonide vajalikkus enda jaoks.

«70 protsenti möödunud aastal müüdud pesumasinatest olid eestlaetavad ning neist enamik energiasäästlikumad tooted,» tõi ostutendentse esile Experdi tehnikakaupluste turundusjuht Joonas Kulli.

Kulli sõnul eelistavad tarbijad kas kõrge tsentrifuugkiiruse funktsiooniga pesumasinaid või soetatakse järjest enam ka kuivateid, mis kiirendavad pesu pesemise-kuivatamise-triikimise protsessi. Seejuures on kasvanud suurema koguse pesu jaoks mõeldud pesumasinate müük.

Enne pesumasina ostmist tuleks mõelda läbi viis küsimust.

Kui suurt pesumasinat läheb vaja?

Väiksematesse masinatesse mahub 3,5 kg pesu, keskmise suurusega masinasse 5–6 kg ja suurimad kodukasutuseks mõeldud masinad pesevad korraga isegi kuni 12 kg pesu. Pesemismahu üle otsustamisel tasub arvestada ka kuivatamise võimalustega. Kodus kasutatavate kuivatite mahud on üldjuhul väiksemad. Samuti ei ole sageli piisavalt kuivatusresti pinda, mida kasutada, mistõttu võib pesu läppuma minna. Valikut tehes tasub arvestada, kui palju pesu korraga teie kodus koguneb ja kui tihti te pesu tavaliselt pesete.

Kas eelistada eest- või pealtlaetavat pesumasinat?

Kitsastesse oludesse sobivad pealtlaetavad pesumasinad, mis on mõõtmetelt kitsamad ning neid on kergem ka täita. Eestlaetavad pesumasinad on küll mahult laiemad, kuid võimaldavad see-eest kasutada masina pealmist pinda – nt kuivati jaoks või rätikute hoidmiseks.

Millised funktsioonid võiksid uuel pesumasinal olemas olla?

Tsentrifuugikiiruse muutmise võimaluse puhul ei ole vahet, kas eelistada pealtlaetavat või eestlaetavat pesumasinat. Mõlemal juhul algavad tsentrifuugi kiirused ca 800 p/min (pööret minutis) juurest ja lõpevad 1600 kiiruse juures. 1400–1600 p/min on juba peaaegu nagu kuivati, sest kuigi riided on masinast välja võttes kergelt niisked, kuivavad need õhu käes päris kiiresti. Vastavalt kangale on oluline kasutada ka erinevat tsentrifuugikiirust, et pesemine ei rikuks riiet.

  • Viitpäästik ehk Time Manager on kasulik funktsioon, mis lubab pesumasina pesuvalmis seada, kuid käivitub valitud kellaajal. See võimaldab pesemist ajastada nt öisele, soodsamale ajale või tööpäeva lõppu, mis võimaldab pesu koju jõudes kohe kuivama panna.
  • Pesuautomaatika (Fuzzy Logic, 6th Sense): see on kompleksne süsteem erinevaid arvutusi, kus pesumasin võtab arvesse pesu kogust, vee karedust, pesu mustuse astet ja muud, valides selle põhjal kasutatava vee koguse, andes mõnel juhul märku, kas pesuvahendit peaks kasutama vähem või rohkem jms. Fuzzy Logic on ka «õppiv» süsteem, tehes ajapikku aina paremaid otsuseid.
  • Auruprogramm on mõeldud pesu värskendamiseks. Näiteks pikalt kapis seisnud riiete jaoks, mis aurutsüklit läbides on värske lõhnaga ning kortsudest vabad, lihtsustades triikimist või võimaldades pesu pärast kerget tahenemist kohe kanda.
  • Vahukontroll on olemas peaaegu igal pesumasinal ning tähendab, et pesu loputamise ajal jälgivad sensorid, kas trumlis on veel vahujääke ning pesumasin lisab vajadusel automaatselt loputuskordi, et riided pärast pesemist pesuainetest puhtad oleksid.

Millise energiaklassiga pesumasin on mõistlik osta, et kulusid optimeerimida?

Hea masin on vähemalt A+ energiaklassiga, aga loomulikult on energiasäästlikum A+++. Iga pesumasina peal on energiakleebis, millel on kirjas keskmine aastane energiakulu, veekulu, maksimaalne pesukogus, tsentrifuugiklass ja müratasemed, mille järgi otsus langetada.

Suur hulk müügil olevatest pesumasinatest on piisavalt energia- ja veesäästlikud. Paljuski oleneb kaasneva kulu optimeerimine temperatuurist, millega pesu pestakse, sest enamik kasutatud energiast kulub siiski pesuvee soojendamisele. Energiakulu sõltub, kas pesta pesu 30, 60 või 90 kraadi juures. Eelistada tasub kindlasti madalamaid temperatuure ja võimaluse korral lühemalt kestvaid pesutsükleid.

Kas uut pesumasinat on tarvis hooldada?

Pesumasinate puhul on üheks suurimaks probleemiks katlakivi. Seetõttu tuleb masinat regulaarselt hooldada vastavate vahenditega. Pesumasina võiks läbi pesta iga paarikümne pesukorra järel. Samuti tuleks tähelepanu pöörata pesuainesahtli ja filtri puhastamisele. Täpsemalt on kõik alati kirjas toote kasutusjuhendis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles