Välisarhitektid tunnevad huvi kommunismiohvrite memoriaali rajamise vastu

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kommunismiohvrite mälestuskivi Tallinnas.
Kommunismiohvrite mälestuskivi Tallinnas. Foto: Toomas Huik

Märtsis välja kuulutatud kommunismiohvrite memoriaali ja ohvitseride mälestusmärgi ideekonkursi vastu on lisaks Eesti arhitektidele huvi üles näidanud arhitektid Ameerika Ühendriikidest, Itaaliast, Hispaaniast, Lätist, Makedooniast ja Fidžist.

Oma osalemissoovi on põhjendatud peamiselt huvitava väljakutsega väärika memoriaali rajamiseks, selgus Riigi Kinnisvara ASi pressiteatest.

Ideekonkursi žürii esimehe Tunne Kelami sõnul on kommunismiohvrite memoriaali rajamine meie rahva jaoks märgilise tähendusega. Kelami hinnangul on tulevane memoriaal austuse ja solidaarsuse avaldus kõigile neile, kes kommunistliku režiimi tõttu on kannatanud ja jätkuvalt kannatavad. «Julma vägivalla ja ebaõigluse lugematute ohvrite saatust ei saa ega tohi unustada,» ütles Kelam.

Kommunimiohvrite memoriaali rajamise eesmärk on tema sõnul meie rahva ühendamine inimväärikuse ja solidaarsuse alusel, kuid kindlasti mitte lahutamine. «Eesti rahvas ei ole takerdunud minevikku, vihkamisse või ebaõigluskompleksi nagu mõned ikka veel väidavad, kutsudes üles minevikust üle saama ning keskenduma tuleviku ehitamisele,» rõhutas Kelam.

Tema sõnul soodustavad katsed minevikku ja tulevikku kunstlikult lahutada ebakindlust, süvendavad ebaõigluse tunnet ja tekitavad sisemisi lõhesid. «Et jääda püsima, peame teadvustama olnut, tunnetama järjepidevust oma kaasmaalaste saatusega,» ütles Kelam. Kommunismiohvrite memoriaal aitab tema sõnul teadvustada, millised kandvad väärtused on vabadus ja inimväärikus, vastutus ja solidaarsus ning kuidas neid endastmõistetavaks pidades võib nad kaotada.

Riigi Kinnisvara AS koostöös Justiitsministeeriumi, represseeritute organisatsioonide esindajate, Tallinna linna ja Eesti Arhitektide Liiduga kuulutas 24. märtsil välja ideekonkursi eesmärgiga leida sobivaim lahendus kommunismiohvrite memoriaali ja ohvitseride mälestusmärgi rajamiseks Tallinnasse Maarjamäele.

Konkursi võistlusala asub Tallinnas Maarjamäel Kesklinna linnaosas Kadrioru ja Pirita vahel Lasnamäe panganeemiku alumisel terrassil. Võistlusala suurus on 3,8 hektarit.

Mälestuspaigas märgitakse nimeliselt ära kommunistliku režiimi tegevuse tõttu ligikaudu 20 000 elu kaotanud isikut, kellest suur osa hukkus kodumaast kaugel ja kelle matmiskoht on paljudel juhtudel teadmata.

Osalemistaotluste ja ideekavandite esitamise tähtpäev esitamise tähtaeg on 30. mai 2016 kell 15:00. Konkursi võitjad on kavas välja kuulutada hiljemalt selle aasta juulis. Ideekonkursi preemiafond kokku on 30 000 eurot.

Kommunismiohvrite memoriaali ja ohvitseride mälestusmärgi rajamise eesmärgi kohta saab lugeda pikemalt ning tutvuda põhjalikumalt ideekonkurssi materjalidega leheküljel https://ajaveeb.just.ee/kommunismiohvritememoriaal/.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles