Ligi eksamitegijatele: hea mõte tuleb selgelt edasi anda

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Eero Vabamägi

Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi edastas täna abiturientidele tervituse riigieksamite perioodi alguse puhul. 

«Head eksamikirjutajad!

Aastatega kogutud teadmised ja mõtted on teil juba olemas. Praegu pole vaja muud, kui need rahulikult sõnastada ja jagada.

Endale hoitud heast mõttest on kasu vähe. Jagatuna võib temast aga miljon või miks mitte seitse miljardit head mõtet saada. Heade mõtete vägi peitub suuresti arusaadavuses – nad on hoopis võimsamad, kui on kirja pandud või välja öeldud heas ja selges keeles.

Eesti keel seob meid koduga. Igaühel teist, head eksaminandid, on mõni hea mõte, kuidas kodumaad paremaks teha. Need tuleb vaid üles leida ja jagada viisil, mis teeb nad lihtsaks mõista kaasmaalastel.

Teised keeled seovad meid maailmaga. Tuleviku jaoks on oluline, et saaksime oma mõtteid edasi anda veel seitsmele miljardile  inimesele. Selle vältimatu eeldus on hea võõrkeelteoskus – olgu selleks inglise, hiina, füüsika või matemaatika keel.

Head noored, tähtis on ka targalt kuulata. Olulise ja tõese ära tundmiseks läheb vaja tähelepanu ja kriitilist meelt ning empaatiat teiste mõistmisel. Enne eksamiküsimusele vastamist tasub see paar korda rahulikult ja mõttega läbi lugeda.

Tänane eksam on seniste valikute peegel. Tulevikuks soovin, et oskaksite kõik elus ette tulevad eksamid enda kasuks tööle panna ning teha nende najal õigeid otsuseid. Paremad kui need, mida olete sunnitud tegema, on sellised otsused, mida te soovite teha.

Seetõttu ei maksa karta ka eksida. Tulevik hindab loovat mõtet, lennukaid ideid, oskust pidevalt juurde ja edasi õppida. Seetõttu tasub omada tarka eneseusku, läbimõeldud sihikindlust, julgust tunnistada oma tugevusi ning arendada vajakajäämisi.

Head eksaminandid! Pikk koolitee on vaid algkool ülejäänud elule. Soovin teile teraseid mõtteid ning läbimõeldud otsuseid nii tänaseks kui ka tulevikuks ning ikka tahet neid ilusas keeles sõnastada.

Palju edu ja külma närvi teile!»

Üle 10 000 eksamitegija

Täna algava riigieksamite perioodi avab eesti keele riigieksam, kuhu on registreerunud 7234 eksaminandi. Eesti keele riigieksam on kaheosaline ning sellega mõõdetakse funktsionaalset lugemis- ja kirjutamisoskust.

Kolmapäeval, 27. aprillil toimub eesti keele teise keelena eksam.

Võõrkeeleeksamitest toimub 3. mail  inglise keele eksam. Prantsuse, saksa ja vene keele rahvusvahelised eksamid toimuvad aprillis ja mais.

Eksamiperiood lõppeb 19. mail matemaatika eksamiga.

Riigieksamitele registreerus tänavu kokku 10 471 eksaminandi.

Riigieksamite esmased tulemused avalikustatakse ainete kaupa 13.–19. juunini eksamite infosüsteemis EIS ja riigiportaalis www.eesti.ee. Elektroonilised riigieksamitunnistused väljastatakse hiljemalt 20. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles