Kõrgõzstan võttis kasutusele Eestis loodud X-tee – kohaliku nimega Tunduki

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunduki meeskond, mis osales X-tee püsti panemisel Kõrgõzstanis
Tunduki meeskond, mis osales X-tee püsti panemisel Kõrgõzstanis Foto: E-riigi Akadeemia

Kõrgõzstan võttis möödunud nädalal kasutusele Eestis loodud infosüsteemide koosvõimelahenduse X-tee.

Kõrgõzstani X-tee nimeks on Tunduk, mis Kõrgõzstanis tähendab ajalooliselt 40 hõimu ühinemise protsessi ja on ühtlasi traditsioonilise elamu - jurta – x-kujuline katuseelement.

Vastvalminud Kõrgõzstani X-teele on sealsed ametkonnad juba loonud neli ametkondade vahelist e-teenust passi- ja isikuandmete päringuks ning tolliprotseduuride kontrolliks. Järgmiste kuude jooksul arendavad Kõrgõzstani ametiasutused täiendavaid teenuseid, et testida X-tee sobivust Kõrgõzstani vajadustele.

Projektijuht Mari Pedaku sõnul on X-tee installeerimisele ja üleandmisele eelnenud Kõrgõzstani IT-administraatorite, e-teenuste arendajate ja riigiametnike koolitused. «Kokku läbib E-riigi Akadeemia e-valitsemise koolituse 260 inimest, et Kõrgõzstani valitsusasutustes oleksid teadmised e-valitsemise korraldamisest ning oskused X-teed ja e-teenuseid edasi arendada,» ütles Mari Pedak.

Ka sel nädalal osalevad Kõrgõzstani e-teenuste loomisega seotud ametkondade juhid ja juristid Tallinnas e-valitsemise alasel koolitusel, et saada teadmisi e-valitsemise organisatsioonilisest ja õiguslikust korraldamisest ning tutvuvad Eesti parimate näidetega.

Lisaks Kõrgõzstanile on E-riigi Akadeemia koostöös Eesti ettevõtetega Aktors OÜ ja Cybernetica AS aidanud X-tee lahendust kasutusele võtta Tuneesias, Palestiina, Namiibias ja Fääri saartel. Samuti käivad ettevalmistused Ukrainas ja Armeenias.

Kõrgõzstani e-valitsemisele alust loova andmevahetuskihi loomist ning ametnike ja IT-spetsialistide koolitamist toetasid USAID ja Eesti Välisministeerium kokku 500 000 euroga.

E-riigi Akadeemia tegevdirektor Arvo Ott annab täna Kõrgõzstani valitsuse e-valitsemise koordineerimise keskuse direktor Taalai Baiterekovile üle X-tee 5. põlvkonna terviklahenduse all-litsentsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles