Algav vähinädal teadvustab soolevähki

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigla.
Haigla. Foto: Ove Maidla

Homme algav vähinädal teadvustab inimesi soolevähist ja korjab raha rinnavähi varaseks avastamiseks.


10. oktoobrini kestva vähinädala teemaks on maailmas levimuselt kolmas kasvaja ehk soolevähk, mille varajane avastamine aitaks pikendada paljude haigete eluiga, teatas Eesti Vähiliit.

Euroopa Parlament võttis tänavu maikuus vastu vähktõveteemalise resolutsiooni, milles kutsutakse komisjoni, nõukogu ja liikmesriike üles astuma vajalikke samme ennetustöö, varajase avastamise, diagnoosimise ning ravi vallas.

2006.aastal oli Euroopa Liidus pea 2,3 miljonit uut vähktõve juhtu ning üle ühe miljoni vähktõve põhjustatud surma. Enamasti surid inimesed kopsuvähki, pärasoolevähki ning rinnavähki. Lisaks on uutes liikmesriikides võrreldes EL-15ga suurem vähktõppe suremus. Eestis haigestub vähki ligi 6000 ja sureb 3500 inimest aastas.

Vähinädala raames korraldavad Eesti Vähiliit, Eesti Kunstimuuseum, EestiKunstnike Liit ja Hansapank teisipäeval. 30. septembril heategevusliku kunstioksjoni «Ära jää hiljaks» Kumus. Samuti toimuvad toimub 2., 5.ja 9.oktoobril Tallinnas, Pärnus ja Tartus heategevuskontsert Aegumatu horoskoop.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles