Balticconnectori ehitajad küsisid ELilt 187,5 miljonit toetust

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merealuse gaasijuhtme ehitus.
Merealuse gaasijuhtme ehitus. Foto: AFP / Scanpix

Eesti-Soome gaasiühenduse Balticconnector arendajad Elering ja Baltic Connector Oy esitasid eile Euroopa Komisjonile taotluse 250 miljonit eurot maksva ühenduse ehitamisele 75 protsendilise kaasrahastuse saamiseks Euroopa ühendamise rahastust (CEF).

Elering ja Soome riigile kuuluv Baltic Connector Oy taotlevad Euroopa Komisjonilt gaasiühenduse rahastamist 75 protsendi ulatuses projekti 250 miljoni euro suurusest maksumusest ehk 187,5 miljonit eurot. Varem on Euroopa Komisjon eraldanud Balticconnectori uuringuteks 5,4 miljonit eurot.

Projekti arendajad on koostöös täpsustanud ja ajakohastanud Balticconnectori rahastamistaotlust, kajastades gaasisektori hiljutisi organisatsioonilisi ja õiguslikke arenguid, teatas Elering. Valminud on ka täiendavad tehnilised ja majanduslikud uuringud. Lisaks on projekti Soome-poolne arendaja tugevdanud enda organisatsioonilist ja finantsvõimekust ja sellega projekti küpsusastet.

«Lisaks Eesti-Soome gaasiühendusele sisaldab Balticconnectori projekt Eesti poolel investeeringuid Eesti-Läti ülekandevõimsuse tugevdamisse,» selgitas Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

Eesti ja Soome maagaasi ülekandevõrke ühendav Balticconnector valmib kava kohaselt 2019. aastal. Ühendus on eelduseks ühtse Soome-Balti gaasituru loomisele ja gaasi varustuskindluse tõstmisele regioonis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles