Pikakari ja Pirita randades lehvib tänavu taas sinilipp

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirita rand.
Pirita rand. Foto: Mihkel Maripuu

Kolmandat aastat järjest tunnustatakse Tallinna vanimat ja noorimat supelranda Piritat ja Pikakari veekvaliteedi kõrge taseme, kvaliteetsete teenuste ja eeskujuliku heakorra eest.

Ökomärgise «Sinilipp» omistamisest teatas programmi Eesti koordinaator Eesti Looduskaitse Selts viidates Rahvusvahelise keskkonnahariduse fondi FEE Sinilipu programmi direktor Sophie Bachet Granadosi kirjale.

«Ega me teist tulemust ei oodanudki. Mullu näitas Pirita ja Pikakari kontrollimas käinud FEE esindaja kõrge hinnang meie supelrandadele, et meie pingutused kannavad vilju. Kõige tähtsam on aga see, et nii tallinlastel kui ka pealinna külalistel on tagatud kõige paremad tingimused puhkamiseks,» ütles abilinnapea Arvo Sarapuu.

Rahvusvaheline žürii, kes teeb otsuse tunnustamise kohta, juhtis oma kokkuvõttes tähelepanu sellele, et mõned supelrandade omanikud kipuvad unustama, et ökomärgisega tunnustamine kohustab pakkuma keskkonnahariduslike tegevusi rannakülalistele ja kohalikele elanikele.    «Õnneks, ei olnud seda märkust  vaja teha meie kohta. Igal aastal viime läbi erinevaid keskkonnahariduslikke üritusi ja programme. Üheks näiteks on Eesti kõige rahvarohkemad talgud Stroomi rannas, mille korraldasime rahvusvahelise aktsiooni «Puhas rand» raames eesmärgiga juhtida inimeste tähelepanu Läänemere kaitsele ja mere prügistamise kasvavale ohule,» sõnas abilinnapea.

Tallinna keskkonnaamet planeerib ka selle aasta suveks keskkonnahariduslike tegevusi, sealhulgas ökotelkide päevi, ekskursioone Aegna saarele jms. Pirital ja Pikakaril on rannalistele kättesaadavad kolmes keeles bukletid Pikakari ja Pirita kaitsealustest objektidest ja puhkealadest.

Pirita rand on vanim tegutsev avatud supelrand Tallinnas (alates aastast 1925). Pikakari supelrand sai valmis 2007.aastal. Ta  asub Põhja-Tallinnas Paljassaare poolsaarel Katariina kai kõrval.

Ökomärgis «Sinilipp» heisatakse 49 riigis rohkem kui 4000 supelranda ja väiksesse sadamasse üle maailma. Tallinnas toimuvad sinilipu heiskamise tseremooniad 5.juunil, rahvusvahelisel keskkonnakaitse päeval. Eestis taastati võimalus taotleda sinilippu 2014. aastal Tallinna linna ja Eestimaa Looduskaitse Seltsi (ELKS) koostöö raames. Tallinnas koordineerivad randade keskkonnateadlikumat haldamist Pirita ja Põhja-Tallinna linnaosavalitsused ning Tallinna keskkonnaamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles