Saksamaa narkosurmade arv on ohtlikult tõusnud (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pärast aastaid langustrendi näidanud narkostatistika on taas tõusuteel ja seda hirmuäratavalt kiiresti. Möödunud aasta ametlik statistika näitab, et Saksamaal on tõusnud nii narkootikumide vahendamine, nende kasutamine ja ka narkosurmade arv, vahendab the Local.

2015. aasta arvude kohaselt suri 2015. aastal uimastite üledoosi 1226 inimest, võrreldes 2014. aastaga tähendab see 19 protsendilist tõusu. Narkokuritegevus kasvas 2 protsenti, mis võrdub lisaks 282 600 politsei poolt registreeritud juhtumiga.

Värske narkokuritegevuse aastaraport avaldati eile Berliinis Marlene Mortleri, valitsuse narkovoliniku ja riikliku kriminaalpolitsei juhi Holger Münchi poolt.

80 protsenti narkootikumide kasutamise tõttu surnud inimestest olid mehed. See suhtarv peegeldab ka uimastisõltlaste osakaalu, ütles Mortler.

Viimastel aastatel on narkosurmade hulk kindlalt tõusnud. 2014. aastal oli neid 1032, tähendades kolmeprotsendilist tõusu. Aasta enne seda registreeriti narkosurmasid 1002 ning veel aasta varem 944. Kolm aastat varem näitas narkosurmade arv langustrendi.

N-ö kõvade narkootikumide kasutamine suurenes samuti võimsalt. Registreeritud heroiini esmakasutajaid oli 15 protsenti rohkem, kokaiini esmakasutajaid 7 protsenti. Kõigi keelustatud mõnuainete esmakordsete kasutajate arv tõusis 4 protsenti ehk 20 890 inimeseni.

Enim on narkosurmasid põhjustanud metamfetamiini kasutamine, mis on eriti levinud Saksamaa Tšehhiga piirnevatel aladel. 2015. aastal tõusis antud mõnuaine manustamise tagajärjel manalateele läinud sõltlaste arv 26 protsenti.

Saksamaa roheliste partei esindaja Harald Terpe sõnul vajab riiklik narkopoliitika hädasti muutmist.  «Keelustamine on läbi kukkunud,» sõnas ta. «Siit ilmast lahkunud uimastisõltlased on valitsuse repressiivse narkopoliitika süü. Sõtlased vajavad abi, mitte karistamist.»

Roheliste partei on üks neist Saksamaa erakondadest, kes toetab kanepi legaliseerimist ja esitas möödunud aastal ka sellekohase seaduse eelnõu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles