Eestis bensiini etanoolisisaldus niipea ei tõuse

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Statoili tankla.
Statoili tankla. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eestis ei ole veel pandud paika tähtaega, millal tuleb üle minna 10-protsendise etanoolisisaldusega mootoribensiinile.

«Soomes, kus see üleminek just toimus, on probleemiks asjaolu, et autotootjate kinnitusel ei sobi mootoribensiin E10, kus tavabensiinis sisaldub 10 protsenti etanooli, kasutamiseks kõigis sõidukites,» rääkis AS Eesti Statoil kommunikatsioonijuht Jaanus Pauts, vahendas ERR Uudised.

«E5 (5 protsenti etanooli) mootoribensiini võib autotootjate kinnitusel kasutada aga kõigis sõidukites, ja seda olenemata väljalaskeaastast,» sõnas Pauts.

Pauts selgitas, et peamine erinevus E5 ja E10 mootoribensiinide kasutamisel auto vaatenurgast lähtuvalt on mootori ja kütusesüsteemi valmistamisel kasutatud materjalid, mis pikaajalisel kasutamisel ei pea kõrgema kontsentratsiooniga etanooli toimele vastu.

Praegu hetkel tootmises olevatest sõidukitest peaks enamik olema valmis ka E10 kasutamiseks, probleeme on ennekõike varasemate automudelitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles