Järgmiseks presidendiks puhas eestlane või naine?

Liivi Sidron
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liivi Sidron.
Liivi Sidron. Foto: Erakogu

Kui räägime puhtast eestlasest, siis peame silmas inimest, kellel on kahvatu nahk, sinakashallid silmad, kartulikoorekarva juuksed ja kes kannab nime Lembit, Ülo, Salme või Miina. Kui tahame endale eestlasest presidenti, siis tuleks presidendi valimise seadusesse lisada tulevase presidendi välimääraja ja lubatud nimed, et vältida seda, et ametisse astub näiteks Konstantin.

Konstantin on ilus tugev mehenimi küll, aga see pole traditsiooniline eesti nimi, erinevalt Voldemarist, kes oli Konstantini vend, nagu ka Peeter ja Nikolai. Ilmselt valis pooled nimed isa Jakob ja pooled ema Olga, kelles ei voolanud puhas eesti veri. Konstantin Päts sündis Eestis, aga tema nimi, tume pea ja tumedad silmad ei iseloomustanud teda kui eestlast. Kuid temast sai esimene Eesti president.

Ka järgmisel presidendil oli (enne hallipäiseks muutumist) tume pea ja helepruunid silmad ning ema poolt voolas temas veidi rootsi verd. Lennart Meri isa töötas diplomaadina, seetõttu möödus tema lapsepõlv peamiselt välismaal, haridust omandas ta Saksamaal, Prantsusmaal ja pärast küüditamist ka Venemaal. Kuna praegusele presidendile on välismaal elatud aastaid ette heidetud, siis tekib ka Lennart Meri puhul küsimus, kas ta oli ikka õige kandidaat, kui ei õppinud tähestikku Eesti koolis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles