Austraallane mõisteti afgaani tapmise eest 20 aastaks vangi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pol-e-Charkhi vangid.
Pol-e-Charkhi vangid. Foto: SCANPIX

Endine Austraalia sõdur Robert William Langdon, mõisteti Afganistanis 20 aastaks vangi selle eest, et tappis seal USA turvafirma Four Horsemen International töötajana afgaani kolleegi ja üritas veretööd seejärel mässuliste kätetööks lavastada, kirjutab uudistevõrk AFP viitega ajalehele The Australian.


Langdon läks afgaanist kolleegiga tülli ja lasi ta maha 2009. aastal, kui nad eskortisid konvoid USA sõjaväebaasidesse. Seejärel andis Langdon teistele turvafirma töötajatele käsu õhku tulistada ja heitis ise granaadi masinasse, kus lebas tema ohvri surnukeha, üritades jätta muljet mässuliste rünnakust.

Austraallane vahistati samal päeval Kabuli lennujaamas, kust ta üritas minna Dubai lennukile.
The Australiani andmeil määrati karistus Langdonile juba oktoobris. Tema perekond sellest aga ei teadnud seni, kuni ajaleht nendega ühendust võttis.

Algselt mõistis Afganistani kohus Langdoni surma, kuid pärast ohvri perekonnale märkimisväärse hüvitise maksmist vähendati karistust 20-aastasele vangistusele.

«20-aastane vangistus Kabuli Pol-e-Charkhi vanglas on tegelikult võrdne surmanuhtlusega,» kommenteeris karistust Langdoni Austraalia advokaat Stephen Kenny. «See ei ole vangla, kus oleks suur tõenäosus, et inimene 20 aastat ellu jääda suudab.»

The Australiani andmeil on Langdon sõjaväelasena teeninud Ida-Timoris ja Solomoni saartel ning praeguseks 39 aastat vana. Tema edasine saatus sõltub Afganistani presidendist Hamid Karzaist, kes võib talle kas armu anda või karistust lühendada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles