Loomakaitse Selts paneb südamele: jätke kassid tubasele elule (2)

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhupüss.
Õhupüss. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

28. aprillil lasti Tartus õhupüssist kassi, kes koju jõudes vaevu liikus ning toimetati ruttu Maaülikooli väikeloomakliinikusse.

Kassi perenaine Kadri Kask selgitas eile Postimehele, et kogu lugu sai alguse 27. aprillil, kui noor, vaid aastavanune kass Leks enam koju ei tulnud. Päev hiljem, 28. aprillil saabus pereliige vaevu koju, kust toimetati ruttu Maaülikooli väikeloomakliinikusse kontrolli. Röntgeni käigus selgus, et kass on viga saanud. Loomale määrati antibiootikumid ja valuvaigistid ning pere saadetakse koju. 

29. aprillil kirjutab murelik perenaine lõuna prefektuuris avalduse laskmise kohta ning sai vastuseks, et uurija võtab juhtunu osas ühendust kuu aja jooksul.

«Koju jõudes hakkas kass verd oksendama, sõitsime uuesti kliinikusse ja kass jäi ööseks sinna,» selgitab Kask. Laupäeval helistati perenaisele kliinikust ning öeldi, et kuul on läbinud kõhuõõne, vigastanud siseorganeid ja tekitanud tugeva sepsise. Selleks, et Leks päästa, tuli teha kohe operatsioon ning Kask sai teada, et samal päeval on Lemmatsi tänavalt on toodud veel üks kass, kes vajab samuti operatsiooni. Teist kassi tulistati reedel.

«Rääkisin omanikuga ja ta lubas teha politseisse avalduse. Peale seda postitasin Facebookis «Märgatud Tartus». Pühapäeval oli minu kassi seisund endiselt kriitiline. Esmaspäeva hommikul viisin oma linnajao postkastidesse laiali sõnumi, kus palun infot laskja kohta. Olen saanud vihjeid nii Facebookist kui telefoni teel, need edastan täna (3. mail - toim.) politseile. Kõik laskmise juhtumid on seotud Lemmatsi ja Pirni tänava nurgaga ja neid on olnud ka varem, seda on kohalikud inimesed mulle rääkinud,» märgib Kask.

Leks sai eile õhtul kliinikust koju.

Eesti Loomakaitse Seltsi kommunikatsioonijuht Liisi Moosaar sõnas, et kui kassi on õhupüssist lastud või tehtud lemmikloomale muul moel liiga, tuleb sellest viivitamatult politseisse teatada. Politsei ülesandeks on kurjategija kinni püüda.

«Õhupüssist lemmiklooma laskmine ja ka mõnel muul viisil lemmiklooma tahtlik vigastamine, sh mürgitamine on Eestis seadusega keelatud ja kriminaalkorras karistatav tegu,» selgitab Moosaar, märkides, et rahatrahv, vangistus ja karistus sõltub juhtumist endast. «Küll aga on Eestis keelatud ka oma lemmiklooma õue laskmine ilma järelevalveta, sh kassid ei tohiks omapäi tänavatel ringi jalutada. Nii võibki juhtuda, et mõni pahatahtlik inimene teeb neile liiga, tekib kaklus mõne teise loomaga, omapäi ringi liikuvad loomad tekitavad liiklusohtlikke olukordi või häirivad nad naabreid, sest kõik naabruses elavad inimesed ei ole ühtmoodi kassisõbrad ja nii võibki mõnel tekkida hull plaan neid laskma asuda,» selgitab Moosaar.

Loomakaitse Selts paneb südamele, et kassid tasub jätta tubasele elule ja käia õues vaid järelvalvega.

«Kahjuks oleme saanud teateid omapäi ringi kõndivate kasside laskmisest väga tihti, vähemalt igakuiselt, ja sooviksime meelde tuletada, et siinkohal lasub vastutus ka kassiomanikul endal, kes lubab oma kassi üksinda tänavaohtude keskele,» sõnab Moosaar.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles