Elu saab tekkida ka mujal: avastati kolm «asustamisvõimalikku» planeeti

Riin Aljas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Planeet Number Üheksa – kuigi otseselt pole keegi teda veel näinud, näeb ta kunstniku nägemuses välja just selline.
Planeet Number Üheksa – kuigi otseselt pole keegi teda veel näinud, näeb ta kunstniku nägemuses välja just selline. Foto: Reuters/ScanPix

Eile teatasid teadlased kolme Maa-laadse planeedi avastamisest.

Planeetide avastajate sõnul on see esimene võimalus leida elu kusagil mujal kui meie päikesesüsteemis. Avastatud planeedid tiirlevad 39 valgusaasta kaugusel kääbustähe TRAPPIST-1 ümber ning need sarnanevad Maa ja Veenusega nii suuruselt kui ka temperatuurilt, kirjutasid teadlased ajakirjas Nature ilmunud uuringus.

Uuringu juhtivautor, Belgia Liege’i ülikooli astrofüüsik Michaël Gillon avastas koos kolleegidega, et kääbustähe infrapunasignaal kipub korrapärase rütmiga tuhmuma. See vihjas aga, et tähe orbiidil võivad tiirelda planeedid. Ehkki teadlased uskusid, et sellised planeedid võivad olemas olla, said nad nüüd tõestuse ja konkreetse uurimismaterjali. 

Nad on põnevil, sest arvestades planeetide suurust ja lähedust kodutähele on seal võimalus vee säilimiseks ja elu tekkimiseks. Ka on planeedid piisavalt lähedal, et neid praegu olemasoleva tehnoloogiaga uurida. Üks uuringu autoreid, Massachusettsi Tehnoloogiainstituudi teadlane Julien de Wit usub lausa, et nendel planeetidel elu väljaselgitamine võib juhtuda järgmise saja aasta jooksul.

Samuti annab avastus alust arvata, et eluvõimalikke planeete võib leiduda ka teiste kääbustähtede ümber. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles