Toobal ei saanud kohtult ERJK koosolekule pääsemiseks õiguskaitset (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal.
Priit Toobal. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tallinna halduskohus ei rahuldanud täna Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali esialgse õiguskaitse taotlust, mis tähendab, et Toobal ei tohi homme erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) koosolekul osaleda.

Tallinna halduskohtu pressiesindaja sõnul soovis Toobal kohtult esialgset õiguskaitset, et erakondade rahastamise järelevalve komisjon ei saaks mis tahes viisil takistada tema osalemist komisjoni töös ja koosolekutel.

Nimelt viis komisjon aprilli lõpus oma töökorda muudatuse, mille kohaselt ei tohi kriminaalkorras karistatud inimesed komisjoni töökoosolekutel viibida. Muudatus oli ajendatud Keskerakonna juhatuse märtsi algul tehtud otsusest nimetada partei annetuste võltsimises ja eraviisilisele jälitustegevusele kihutamises süüdi mõistetud Toobal järelevalvekomisjoni uue koosseisu liikmeks. Komisjoni uue koosseisu avaistung toimub homme hommikul.

Halduskohus tegi täna määruse, millega jättis esialgse õiguskaitse taotluse rahuldamata. Määruse võib ringkonnakohtusse edasi kaevata 15 päeva jooksul.

Halduskohtu pressiesindaja sõnul on kohus seisukohal, et esialgse õiguskaitse kohaldamata jätmisel ei saa kaebaja õigused kohtumenetluse ajal ülemäära kahjustada.

«Kohus märgib, et kaebaja ei tegutse ERJKs enda isiklikest huvidest lähtuvalt, vaid tegutseb komisjoni liikmena oma pädevuse piirides ning esindab erakonda. Priit Toobali asemel ERJK koosolekul võib osaleda asendusliige Tõnis Mölder,» ütles kohus määruses.

Ka järelevalvekomisjon ise pidas töökorramuudatusi proportsionaalseks. «Kuna tahtliku teo eest kriminaalkaristust kandva isiku osalemine otsustusprotsessis oleks avalikku õiglustunnet oluliselt riivav ja mõjuks hävitavalt ERJK kui järelevalveasutuse reputatsioonile, siis ei ole muud leebemat sobivat meedet, kui kriminaalkaristusega isiku eemalejätmine komisjoni töö- ja otsustusprotsessist,» märkis komisjon ja lisas, et muudatused ei takista komisjoni koosolekul osaleda asendusliikmel.

Toobali kinnitusel kaebab ta Tallinna halduskohtu tänase otsuse edasi, sest tema hinnangul on ta ERJK liige nimetatud seaduse alusel ja seaduslikult, mida ei ole mitte keegi kahtluse alla seadnud.

«Seda kummastavam on olukord, et väidetava mainelise kahju kartuses lihtsalt eiratakse seadust ja lausa põhiseadusesse kirjutatud riigivõimu seaduse alusel teostamise põhimõtet. Suurema mainekahju tekitab ERJK-le ja Eesti riigile laiemalt teadlik seaduste eiramine riigiorgani poolt, mis siiski loodetavasti käesolevas asja lõpuks tuvastatakse,» ütles Toobal.

«On tähelepanuväärne, et ka osa ERJK liikmeist on tänaseks asunud seisukohale, et ERJK käitumine on olnud õigusvastane ja minu esitatud kaebus on põhjendatud,» märkis Toobal.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles