Lastehaigla kutsub toetama enneaegseid lapsi

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Luts on veendunud, et igaüks saab pisikeste ilmakodanike heaks midagi ära teha.
Katrin Luts on veendunud, et igaüks saab pisikeste ilmakodanike heaks midagi ära teha. Foto: Peeter Langovits

Emadepäeval algab Tallinna lastehaigla toetusfondi iga-aastane heategevuslik meediakampaania, mille kaudu kutsutakse Eesti elanikke toetama kõige väiksemaid, seekord sügavalt enneaegselt sündinud lapsi.  

Heategevusliku kampaania «Tee väike ime» käigus kogub lastehaigla toetusfond annetusi rinnapiima analüsaatori ja pastörisaatori ostuks, et täpsemalt määrata emapiima koostis, teatas Tallinna lastehaigla.

«See on koht, kus eestimaalased saavad panustada. Mitte sellepärast, et riik ei saa, vaid kuna imed sünnivad meie kõigi osalusel. Meie saame midagi teha, need väikesed inimesed saaksid alustada täisväärtuslikku elu,» ütles lastehaigla juhataja Katrin Luts.

«Tegeleme igapäevaselt nende lastega ja oleme väga tänulikud, et selline aparaat ostetakse. Kui laps sünnib enneaegselt, peame me tegema nii, et see üsaväline arenguperiood oleks võimalikult täisväärtuslik,» rääkis imikute ja vastsündinute osakonna lastearst dr Merle Paluste. «Seni oleme võtnud analüüsi lapse verest, et saada teada, kas toidame teda õigesti. Analüsaator annab võimaluse teha rinnapiima kvaliteet kindlaks juba enne toitmist. Sellega saame ennetada mikroelementide ja valkude puudust organismis. Edasi peame arvestama sellega, et emade rinnapiimas on samuti palju erinevaid baktereid. See tähendab, et lapsi toidetakse infitseerunud piimaga. Selleks on vajalik pastöriseerija, mis piima kvaliteeti parandaks – see on tähtis nii ema kui ka lapse vaimsele heaolule.»

Triinu Kalle, kelle poeg nelja aasta eest enneaegsena sündis, rääkis, et vastsündinu toitmine pole vaid füüsiline, aga ka vaimne pingutus. «Kuigi kampaania tunnuslause on, et tee väike ime, siis tegelikult tehakse siin haiglas suuri imesid. Olles selle tee ise läbi käinud, tean kui oluline on rinnapiim nii lapsele kui ka emale.» Triinu Kalle poeg Kiur on üks lastest, kelle pilti kasutatakse kampaania plakatitel.  

Aastas sünnib Tallinna lastehaiglas ligi 600 last, kellest 250 saabuvad otse sünnitusmajast intensiivraviosakonda või vastsündinute ja imikute osakonda ning 75 neist on sügavalt enneaegsed ja kaaluvad alla 1500 grammi. Toit ja rinnapiim on neile kriitilise tähtsusega.

Enneaegsete laste turvaliseks on vajalikud rinnapiima analüsaator ja pastörisaator, mis maksavad vastavalt ligikaudu 7000 eurot ja 30 000 eurot. Oma väikese ime saavad soovi korral teha kõik – kas helistades annetustelefonidele või tehes ühekordse või püsiülekande toetusfondi kontodele.

Tallinna lastehaigla toetusfond on heategevusfond, mille eesmärgiks on aidata kaasa igati lastesõbraliku haigla kujundamisele ja parima võimaliku meditsiinilise abi toomisele Tallinna lastehaiglasse ning muuta ühiskonna suhtumist lastesse ja laste, eriti haigete laste probleemidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles