Koliv rahvusarhiiv teenindab kliente Vahi tänaval

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusarhiiv ootab klinete Vahi tänavale. Liivi tänava uurimissaal on külastajate jaoks suletud.
Rahvusarhiiv ootab klinete Vahi tänavale. Liivi tänava uurimissaal on külastajate jaoks suletud. Foto: Kristjan Teedema

Sellest nädalast on külastajatele suletud rahvusarhiivi Liivi tänava hoone ning kuni uude majja kolimiseni teenindatakse kliente Vahi tänaval.

Arhiivil on käsil kolimine Nooruse tänaval asuvasse uude hoonesse. Et see avatakse külastajatele alles järgmise aasta alguses, on ajutine uurimssaal ja klienditeenindus seatud sisse rahvusarhiivi Vahi tänava hoidlas.

Rahvusarhiivi kasutusosakonna juhataja Tõnis Türna täpsustas, et Vahi tänaval saavad uurijad tegeleda nende säilikutega, mida selles hoones hoitakse.

«Põhimõtteliselt on üldine nimetaja siin nõukogudeaegne materjal. Siin on personalidokumendid, hooneregistri materjalid, notarite materjalid, samuti on siia omal ajal toodud Liivi tänavalt ka mitmed suured fondid vanemast perioodist,» ütles Türna. Ta lisas, et väga täpset rusikareeglit siiski pole, et mingi materjal on Vahi tänavas ja mingi materjal Liivi tänavas, selle tasuks enne arhiivi kodulehel olevast andmebaasist üle kontrollida.

Küll on Türna sõnul Vahi tänaval kogu Tartu, Viljandi ja Pärnu maakonna nõukogudeaegne personalidokumentatsioon ehk et kui keegi oma tööstaaži taga ajab, siis vajalikud isikutoimikud ja personalimaterjalid selle perioodi kolhooside, tehaste ja asutuste kohta on endiselt kättesaadavad.

Liivi tänavalt kolitakse dokumente Nooruse tänavale ümber mais ning selle materjali kohta nentis Türna, et enne sügist uurijad seda kätte ei saa.

«Tuleb oodata kolimise lõppu ja uue maja avamist. Alati püüame vastu tulla, aga me ise ka veel täpselt ei tea, kui pikaks kolimine venib. Võime viia Liivi tänavalt Nooruse tänavale materjalid ära, aga seal asjade paika saamine võtab omajagu aega,» tõdes Türna.

Küll kinnitas ta, et toimib päringutele vastamine tasulise teenusena ehk inimesed ei pea tingimata ise uurimissaali kohale tulema. Arhiivile esitatud päringule koostab vastuse arhivaar. «Kui kogusid uues majas vähegi kasutada saab, hakkame vastavaid dokumente puudutavatele päringutele  kohe vastama,» ütles Türna.

Vahi tänava uurimissaal on külastajatele avatud esmaspäevast reedeni kella üheksast neljani. Korraga saab uurimissaali kasutada kümme inimest, kolm töökohta on varustatud ka arvutiga.

Praeguseks on Nooruse tänavale ümber kolitud Kuressaare ja Haapsalu arhiivi materjalid. Need on riiulitele paigutatud ning arhivaarid käivad juba seal majas ka päringutele vastuseid koostamas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles