Kaks aastat kestnud hinnalangus on nagu nõukogude aatom

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Enam kui pool sajandit tagasi, vahetult enne Stalini valitsemisaja lõppu, laulsid Viktor Gurjev ja Ott Raukas nõukogude aatomist. Laulu mõte oli see, et üldiselt on aatom (tuumapommi näol) halb, aga nõukogude aatom on hea.

Samasugune olukord paistab meil olevat deflatsiooni ehk üldise hinnalangusega. Homme avaldab statistikaamet aprillikuu tarbijahinnaindeksi aastase muutuse, mis peaks taas tulema negatiivne. See tähendab, et Eestis on kestnud deflatsioon juba peaaegu kaks aastat. Esimest korda oli tarbijahinnaindeksi aastane muutus negatiivne 2014. aasta juunis ning alates sellest ajast on indeksi muutus (vaid ühe erandiga eelmise aasta mais) miinuses püsinud. Varasema kuuga võrreldes hakkas indeks langema pea kolm aastat tagasi.

Üldiselt peetakse deflatsiooni majandusele kahjulikuks. Kui hinnad pikemat aega langevad, lükkavad kodumajapidamised suuremad ostud tulevikku, mis omakorda lükkab edasi ettevõtete investeeringud, ja kokkuvõttes ei tõuse ka palgad. Tekib nähtus, mida nimetatakse deflatsiooniliseks spiraaliks.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles