Video: Austraalia võimud kuulutasid karpkaladele sõja, relvana kasutatakse herpesviirust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karpkala
Karpkala Foto: SCANPIX

Austraalia võimude teatel tahetakse mageveekogudes plahvatuslikult paljuneva karpkala vastu minna herpesviirusega.

Karpkalade nakatamine herpesega läheb Austraaliale maksma umbes 15 miljonit Austraalia dollarit (9,7 miljonit eurot), edastab BBC.

Kalandusekspertide teatel on karpkalad tekitanud Austraalia veekogude ökosüsteemides kahju ligikaudu 500 miljoni Austraalia dollari (326 miljoni euro) eest.

Varem on karpkala vastu kasutatud edukalt herpest Jaapanis.

Kalade vastu on mindud Iisraelis spetsiaalselt laboris loodud herpesviirusega, mis kahjustab kala siseorganeid ja lõpuseid ning takistab hingamist.

Karpkalad on levinud peaagu kogu Austraalias, välja arvatud Põhjaterritooriumil. Tegemist on võõrliigiga, mis toodi sisse 19. sajandi keskel ning mis nüüdseks on hakanud kahjustama kohalikku faunat ja veekeskkondi.

Herpesega loodetakse hävitada 95 protsenti Austraalia jõgedes ja järvedes olevatest karpkaladest. Hukkunud kaladest tehakse väetist.

Wikipedia: Karpkala (Cyprinus carpio) on karpkalaliste seltsi kuuluv kala, mis jõudis juba antiikajal roomlaste abil Aasiast Euroopasse.

Karpkala võib kasvada 110–120 sentimeetri pikkuseks ja kaaluda kuni 35 kilogrammi. Keha on külgedelt lamenenud, suu juures on kaks lühikest ja kaks pikka poiset. Karpkalad võivad elada kuni 50 aasta vanuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles