Leedu keskpanga juht osutus maksuparadiisi kasutajaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vitas Vasiliauskas.
Vitas Vasiliauskas. Foto: INTS KALNINS/REUTERS

Leedu keskpanga praeguse juhi Vitas Vasiliauskase nimi tuli välja Panama paberitest. Oma eelmises karjääris advokaadina olid tal seosed maksuparadiisiga. Peale selle info avalikuks tulekut sattus ta mõjukate poliitikute kriitika alla.

Panama pabereist selgub, et Vasiliauskasel oli BVI Redder Investments Ibc esindamisõigus advokaadina. Aastal 2006 tegi praegune keskpanga juht koos kahe kolleegiga advokaadibüroost Lawin erinevaid toiminguid selle ettevõtte nimel.

Kolm advokaati avasid SEB Leedu pangas konto ning haldasid seda. Dokumentide kohaselt aga oli neile antud volitus vaid konto avada ilma õiguseta sellega erinevaid toiminguid teha.

Mossack Fonseca dokumentidest selgub, et sündmuste ajal oli Reddeck Investment Šveitsi firma Uralsib IB Holding AG kontrolli all. Ettevõttes on sidemed Vene miljardäri Nikolai Tsvetkoviga. Oma hiilgeajal oli Lukoili juhi Vagit Alekperovi endine partner Tsvekov Forbesi hinnangul maailma saja rikkaima inimese seas. Uralsib IB Holding AG oli tema muude ettevõtetega seotud – näiteks oli see seotud tema Uralsibi pangaga.

Vasiliauskas ei seadnud Mossack Fonseca dokumentide autentsust kahtluse alla. Ent ta eitab Redder Investmentsi jaoks kontode avamist.

«Mina isiklikult pole avanud kontosid offshore-firmade jaoks. Minu töövaldkond advokaadina puudutas makse ning teatavaid finantsteenuseid. Minu kliendid olid nii eraisikuid kui ettevõtted, mille vahel olid offshore-ettevõtted äristruktuuris. Ning advokaadina töötamise ajal nõustasin selliste ettevõtete esindajaid konto avamise osas,» sõnas Vasiliauskas.

Tema väitel oli tema tegevus täiesti seaduslik. Ta tähendas, et tal polnud alust kahtlustada kliente illegaalsetes tegevustes. Ent ta keeldub Redder Investmentist rääkimast muud, kui et oli selle advokaat. Vasiliauskas ütleb ka, et tal polnud ühtegi kontot maksuparadiisis.

Ning kuigi Mossack Fonseca dokumendid ei näita illegaalseid tegevusi Panamal, sattus ta poliitikute kriitika alla. Praeguse koalitsiooni suurim erakond sotsiaaldemokraadid on kutsunud Vasiliauskase parlamenti aru andma, kas tema seoses Tsevtkovi ettevõttega laseb Vasiliauskasel keskpanga juhina jätkata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles