Õiguskantsleri nõunikud: koolil on õigus võtta õpilase nutiseade hoiule (4)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored nutitelefonides.
Noored nutitelefonides. Foto: Liis Treimann

Seadus lubab õpilaselt vajadusel nutiseadme koolipäevaks ära võtta, leidsid õiguskantsleri nõunikud, kes andsid hinnangu ühe põhikooli kodukorra sellisele sättele.

Õigus omandada haridust on inimese põhiõigus ja põhikooli õpilastele ka põhiseadusest tulenev kohustus. Kool ei saa lubada, et õppetöö pole klassis võimalik, kuna mõni õpilane segab nutiseadme kasutamisega tundi, see tähendab ei õpi ise ega lase ka teistel õppida. Lisaks muule võib nutitelefoniga kaasõpilastest või õpetajatest salvestiste tegemine ja nõusolekuta avaldamine rikkuda nende põhiseaduslikke õigusi, teatas õiguskantsleri kommunikatsioonijuht.

Õiguslik alus nutiseadme hoiule võtmiseks tuleneb põhikooli- ja gümnaasiumiseadusest, kus on loetletud mõjutusmeetmed, mida kool võib kasutada juhul, kui õpilane rikub kooli kodukorda. Nimetatud seaduse järgi on koolil õigus võtta hoiule esemed sealhulgas nutiseadmed, mida õpilane kasutab viisil, mis ei ole kooskõlas kooli kodukorraga.

Seaduste järgi on lubatud nutiseade hoiule võtta, kui õpilane kasutab seda kooli kodukorra vastaselt ja annab vastava nõude peale seadme hoiule vabatahtlikult. Nutiseadme äravõtmiseks füüsilise jõu kasutamise õigust seadused kooli töötajatele ei anna.

Nutiseadme äravõtmiseks füüsilise jõu kasutamise õigust seadused kooli töötajatele ei anna.

Samas tuleb olukorrad, kus õpilane ise nutiseadet õpetaja nõudmisel hoiule ei anna, lahendada pedagoogiliste meetmetega, kasutades põhikooli- ja gümnaasiumiseaduses sätestatud mõjutusmeetmeid, näiteks õppetunnist eemaldamine koos kohustusega viibida määratud kohas ja saavutada tunni lõpuks nõutavad õpitulemused, käitumise arutamine vanemate või kooli juhtkonnaga.

Koolidele antud õigus nutiseade või muu asi ajutiselt hoiule võtta on põhiseadusega kooskõlas. Kooli kodukorrast kinnipidamise tagamine on kaalukas eesmärk, nutiseadme ajutiselt hoiule võtmisest paremat ja samas õpilase õigusi vähem piiravat meedet ei ole. 

Õiguskantsleri selgituse koguteksti saab lugeda siit

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles