Riigiettevõtete dividendid kahanesid aastaga veerandi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kehv energiaturu olukord päästis Eesti Energia riigile dividendide maksmisest.
Kehv energiaturu olukord päästis Eesti Energia riigile dividendide maksmisest. Foto: Peeter Langovits

Valitsus kinnitas tänasel istungil riigile kuuluvatelt äriühingutelt tänavu riigieelarvesse makstavate dividendide summaks 93,7 miljonit eurot. Mullusega võrreldes vähenevad riigifirmade dividendid 27 protsenti.

Kokku laekub dividende 12 riigifirmalt. Riigil on osalus 34 äriühingus; neid, kus riik on kas ainuomanik või otsustusõigusega osanik, on kokku 31.

Suurimad dividendide maksjad on Tallinna Sadam 35 miljoni, Elering 31 miljoni, ja Lennuliiklusteenindus 10,9 miljoni euroga, teatas rahandusministeerium. Järgnevad Eesti Loto 8,1 miljoni, Eesti Teed nelja miljoni, Eesti Post 1,3 miljoni ja Andmevara ühe miljoni euroga.

Rahandusministri Sven Sester sõnul lähtub riik dividendide määramisel iga ettevõtte majandustulemustest, eelkõige puhaskasumist ja likviidsusest.

«Head majandustulemused võimaldavad planeeritust suuremat dividendi jaotust kaheksal ettevõttel,» ütles Sester pressiteate vahendusel. «Samas vähendame heaperemeheliku omanikuna Eesti Lootsi planeeritud dividendisummat ega võta dividende Eesti Energiast, sest energiaturud on madalseisus. Sellega toetame pikemas perspektiivis riigi võimalusi oma ettevõtetelt kestlikult tulu saada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles