RKAS lammutas Patareid vandaalide eest kaitsva müüri

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigi Kinnisvara Aktsiaselts lammutas Patarei merekindluse ja Lennusadama vahelise nõukogude ajal ehitatud telliskivimüüri.

Patarei pealiku Andrus Villemi sõnul paigaldati müüri asemele moodulaed, kuid see ei peata vandaale, kellega merekindluse töötajad pidevalt hädas on. Suurt kompleksi valvab öösel üks turvatöötaja, kes ei suuda muinsuskaitse all olevat merekindlust kaitsta metallivaraste, vandaalitsevate alaealiste ja sinna ööbima trügivate kodutute eest.

Peale selle on kõrvalkrunt Villemi sõnul risustatud ning läbi võrkaia avanev vaade ei jäta Patarei külastajatele kuigi head muljet.

RKASi kommunikatsioonijuht Madis Idnurm selgitas, et vana müüri lammutamine on seotud nii Lennusadama haldushoone, Vesilennuki tänava rekonstrueerimise ja kommunikatsioonide rajamisega kui ka PVC halli ehitusega.

«Meremuuseumi territooriumil on plaanis suve teises pooles alustada Lennusadama haldushoone, Vesilennuki tänava rekonstrueerimise ja kommunikatsioonide rajamisega. Antud projekti raames korrastatakse ka Meremuuseumi ning Patarei merekindluse vaheline territoorium – lagunevad ning mittevajalikud hooned ja müüriosad lammutatakse, pikemas perspektiivis on plaan avada see territoorium ka linnarahvale,» rääkis Idnurm.

Ta lisas, et lammutustööde esimese etapiga alustati praegu seetõttu, et Meremuuseum tahab suve hakata müüri vahetusse lähedusse rajama 800-900 ruutmeetri suurust PVC halli, mis on mõeldud möödunud aastal Kadrioru Tivoli alalt kaevamistööde käigus leitud keskaegse koge vraki konserveerimiseks.

Meremuuseumi ja Patarei merekindluse vahele jääva ala korrastamise suuremamahulised tööd on planeeritud käesoleva aasta suve teise poolde.

«Mis puudutab turvalisuse küsimust, siis pikemas perspektiivis toob Patarei merekindluse ja Meremuuseumi vahelise territooriumi avamine endaga kaasa avaliku ruumi efekti, kus vahelejäämise oht mööduvale kaaskodanikule on suurem kui suletud territooriumil turvatöötajale. Mehitatud valve jääb ka edaspidi alles, kuid senisest rohkem pannakse rõhku tehnilistele valveseadmetele tuvastamaks keelatud tegevused territooriumil,» ütles Idnurm.

Käesoleval ajal on avalikustamise faasis uus detailplaneering, millega soovitakse muuta Patarei merekindluse tulevast hoonestuskontseptsiooni kasutajasõbralikumaks. Muuhulgas pannakse detailplaneeringuga paika ka Patarei merekindluse ja selle lähiala väärtustamise alused. Senise ajakava kohaselt peaks linnavolikogu uue detailplaneeringu vastu võtma suvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles