Viilma: Narva Aleksandri kiriku väljaostmisel maksab poole EELK

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EELK peapiiskop Urmas Viilma
EELK peapiiskop Urmas Viilma Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskopi Urmas Viilma sõnul on kirik peaminister Taavi Rõivasega suheldes jõudnud põhimõttelisele kokkuleppele, et Narva Aleksandri kiriku väljaostmisel kannab EELK võimalikust ostusummast 50 protsenti, kuid see raha ei ole kirikul veel koos.

«Seega, Narva Aleksandri kiriku «päästavad» Eesti riik ja Eesti luteri kirik ühiselt, sest mõlemad on väljendanud teineteisele valmisolekut kanda ostusummast poole,» kirjutab Viilma oma Facebooki lehel.

Peapiiskop on välja kuulutanud ka korjanduse Narva Aleksandri kiriku väljaostmise ja koguduse tegevuse toetuseks. «Minu üleskutse korjandusega jätkamiseks on endiselt väga aktuaalne. Korjandus kestab, sest vajalik summa ei ole veel koos,» kirjutas Viilma. Reedese seisuga on tema sõnul annetatud üle 27 000 euro.

«Aktuaalne kaamera» vahendas reedel siseminister Hanno Pevkuri sõnu, kes ütles, et on väga oluline, et koguduse võlgade katteks haamri alla läinud Narva Aleksandri Suurkirik jääks avalikku kasutusse ning eeldatavalt tuleb kirikuhoone riigi omandusse, kuid kuidas ja millistel tingimustel, on praegu veel lahtine.

Neljapäeval selgus, et Narva Aleksandri suurkiriku poole miljoni eurose alghinnaga enampakkumine tühistati, enampakkumise tühistamist soovis just siseministeerium. Ministeerium ja võlausaldaja hakkavad nüüd pidama läbirääkimisi ning on täiesti reaalne võimalus, et kirikuhoone omanikuks saab riik.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) Narva Aleksandri koguduse võlausaldajate üldkoosolek otsustas märtsi lõpus panna enampakkumisele Narva Aleksandri suurkiriku hoone. Kiriku alghinnaks on 500 000 eurot.

Riik on suurkiriku hoone taastamisele kulutanud rohkem kui 2 miljonit eurot, millest miljon eurot finantseeriti Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles