Küberkelmustes süüdistatavate kohtuprotsess läheneb lõpule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kräkker
Kräkker Foto: SCANPIX

Harju maakohus on jõudmas lõpule küberkelmustes süüdistatavate meeste protsessiga ja kuulutab lahendi juuni alguses.

Põhja ringkonnaprokuratuur taotleb kohtu all olevale Sergeile liitkaristuseks kümneaastast vangistust, Vitalile kaheksa aasta, 11 kuu ja 27 päeva pikkust vangistust ning Dmitrile viieaastast vangistust. Neljandana kohtu all olevale Aleksandrile nõuab prokurör viieaastast vangistust, millest kuus kuud tuleks tal reaalselt trellide taga veeta ning ülejäänud karistusaeg kanda tingimisi viieaastase katseajaga. Kohus kuulutab lahendi 7. juunil.

Põhja ringkonnaprokuratuur esitas kokku seitsmele inimesele süüdistuse kuulumises kuritegelikku ühendusse, mis tegeles krediitkaardikelmustega ja Jaapanist pärit kriminaalse raha pesemisega. Neist kolm said karistused kätte juba mullu septembris, kuna olid nõus kokkuleppemenetlusega. Neli meest – Dmitri, Aleksander, Vitali ja Sergei – on aga jätkuvalt üldmenetluses kohtu all.

27-aastast Sergeid süüdistatakse selles, et ta soetas kinniste internetifoorumite vahendusel varastatud krediitkaardiandmeid ning tellis nendega alates 2013. aasta lõpust kuni 2014. aasta sügiseni eri riikide veebipoodidest kaupu ja teenuseid vähemalt 30 000 euro väärtuses. Muu hulgas ostis ta õhksoojuspumpasid, kõikvõimalikku tarbeelektroonikat, jalgrattaid, mööblit, autorehve ja muud. Kaubad võeti välja peamiselt teistest Euroopa riikidest ning Sergei ja tema kaasosaliste värvatud kullerid toimetasid need Eestisse, kus asjad ka maha müüdi. Samuti tasuti võõraste krediitkaartidega kullerite reisi- ja majutuskulud ning osteti kaupu ja teenuseid ka enda tarbeks.

Kümne kuu pikkuse perioodi kohta on kogutud süüdistuse esitamiseks piisavad tõendid, aga on viiteid ka sellele, et samamoodi kasutati võõraste inimeste krediitkaardiandmeid kaupade ja teenuste soetamiseks juba aastaid. Kokku leiti Sergei käsutusest 417 temale mittekuuluva krediitkaardi andmed, mida on vähemalt osaliselt kasutatud kuritegude toimepanemisel.

Samuti süüdistatakse Sergeid selles, et ta korraldas Jaapanist arvutikelmuse teel hangitud raha liikumist läbi mitme Euroopa riigi, et varjata raha ebaseaduslikku päritolu. Nimelt sai ta internetis tuttavaks inimestega, kes tungisid nuhkvara kasutades Jaapanis pangaklientide kontodele ja kandsid sealt raha Jaapanis asuvate sularahakullerite kontodele.

Jaapanist kanti summad omakorda Western Unioni kaudu Saksamaale, Soome, Belgiasse, Rootsi, Lätisse ja Eestisse, kus Sergei ja tema kaasosaliste poolt värvatud kullerid need sularahas välja võtsid. Alates 2013. aasta lõpust kuni eelmise aasta sügiseni liikus sellise skeemiga Jaapanist Euroopasse ligi 80 000 eurot.

Samal ajal tehti grupi liikmete ja nendega seotud inimeste pangakontodele suuremaid sularaha sissemakseid ja vahetati sularaha veebirahaks. Kuna enamikul süüdistatavatest pole märkimisväärset legaalset sissetulekut, võib eeldada, et tegemist oli Jaapanist pärit kuritegelikul teel saadud rahaga.

Põhja prefektuuri küberkuritegude ja digitõendite teenistuse politseinikud pidasid Sergei ning 29-aastased Maksimi ja Jani kahtlustatavatena kinni üle-eelmise aasta 15. oktoobril ja kohus võttis nad prokuratuuri taotlusel eeluurimise ajaks vahi alla.

Sergei elukoha läbiotsimisel leidis politsei üle 20 000 euro sularaha. Sergei ja teiste kahtlustatavate valdusest võeti ära ka suurel hulgal foto- ja videotehnikat, jalgrattaid, mobiiltelefone, kõikvõimalikku muud tarbeelektroonikat ja teisi esemeid.

Põhja ringkonnaprokuratuur esitas pärast eeluurimise lõpuleviimist Sergeile süüdistuse kuritegeliku ühenduse juhtimises ja selle liikmete värbamises, rahapesus, arvutikuriteo ettevalmistamises ja arvutikelmuses. Maksim, Jan, Vitali (34), Dmitri (27) Aleksander M. (56) ja Aleksander A. (25) said süüdistuse kuritegelikku ühendusse kuulumises. Vitalit süüdistatakse ka rahapesus, Maksimi arvutikuriteo ettevalmistamises ja Jani narkokuriteos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles