Tagasi tulevikku: kaljuronijatest tiitlikaitsjatele koidab tõehetk

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Flora ja Nõmme Kalju duellid on alati tulised.
Flora ja Nõmme Kalju duellid on alati tulised. Foto: Sander Ilvest

Jalgpalli Premium liiga hüppab kalendris korraks taas juunisse, et pidada ette ära kolm 15. vooru kohtumist. Keskses mängus on Lillekülas vastamisi tiitlikaitsja Flora ja tabelijuht Nõmme Kalju ning seda kohtumist näitab otsepildis ka Postimees. Levadia võtab vastu Narva Transi ning Infonet sõidab külla Paide Linnameeskonnale.

POSTIMEHE TELEMÄNG

FC Flora – Nõmme Kalju

Teisipäeval, 10. märtsil kell 20.00 Lilleküla staadionil

Flora ja Kalju lähevad hooaja teisele omavahelisele duellile vastu olukorras, kus külalised ehk Kalju on tabelis esikohal, tiitlikaitsja Flora jääb neist aga neljandana üheksa punkti kaugusele. Nii on ütlematagi selge, et florakate teisipäevaõhtune eesmärk on nii kaude kui ka otseselt Kalju vallutamine ning seeläbi tabelis kõrgemale kerkimine – kaotus lükkas valitseva meistri juba katastroofi piirile.

Hooaja esimeses omavahelises mängus sai Kalju kaks kuud tagasi koduplatsil Florast 2:0 jagu, kui esmalt üllatas külalisi 13. minutil keskkaitsja Maximiliano Ugge ja võiduka punkti pani kohtumisele teise poolaja keskel Tarmo Neemelo. Kogenud ründaja on tänavu kerkinud Kalju jaoks üheks võtmemängijaks, sekkudes sageli vahetusest ja muutes mängu käiku.

Kahe kange omavahelises vastasseisus on kaalukausid seni veel kaldu Flora poole, kuid mullu suutis Kalju võita kaks esimest kohtumist 2:0. Lisaks võimutseti Lillekülas ka Evald Tipneri karikasarja emotsionaalses poolfinaalis, mille peaosas oli Joel «mina otsustan mänge» Lindpere – mõlema klubi särki kandnud ning praegu oma viimaseks koondisemänguks valmistudes just Floraga koos treeniv mees, kellega tehtud pikemat intervjuud saab lugeda teisipäevaõhtuse mängu kavast.

Augustis võttis aga Flora tänu Markus Jürgensoni täpsele penaltile revanši ja kordas võitu 2:0 tulemusega kaks nädalat hiljem, kui Albert Prosa ja Joseph Saliste tabamused sillutasid Florale teed tiitli suunas. Omavahelised mängud kulgesid seega täpselt samas rütmis nagu kogu hooaeg – algul oli peal Kalju, ent suve-sügisega pani Flora oma paremuse maksma. Siiski on viimasest 11 liigamängust Floral hetkeseisuga Kalju vastu kirjas vaid kolm võitu.

Eelmises voorus oli Kalju kodus 2:0 üle Tartu Tammekast, Flora aga sama skooriga Paide Linnameeskonnast, ehkki oli avapoolajal selgelt hädas ja sai lõpuks kõvasti abi külaliste omaväravast. Mõlemad meeskonnad on seni toetunud tugevale kaitsele, sest enda võrku on lubatud tosina mänguga pall lüüa vaid kuuel korral. Samas on tegu ka liiga kahe kõige resultatiivsema meeskonnaga, ehkki Kalju 25 väravat jaotuvad märksa ühtlasemalt, samas kui Flora 23 tabamusest enam kui pooled on tulnud kahest kodumängust tabeli viimaste Pärnu ja Rakverega.

Hea uudisena mõlemale peatreenerile pole ei Flora ega Kalju ridades ainsatki meest, kes peaks olulise kohtumise kaartide tõttu vahele jätma. Mullu tõid Lillekülas peetud omavahelised liigamängud tribüünidele 1598 ja 1847 inimest ning Hiiule 635 ja 485 pealtvaatajat ehk keskmiselt käis nende meeskondade duelle jälgimas 1141 pealtvaatajat.

Flora peatreener Norbert Hurt: «Käime üle detailid, mis on nii tähtsas kohtumises olulised ning milleks peavad mängijad valmis olema, nii et tegeleme ennekõike oma mänguga. Teame, et Kalju on tugev meeskond, saab olema palju tugevaid duelle ja emotsionaalne mäng, peame valmis olema. Staadioniatmosfäär mõjutab palju – igas duellis annab pealtvaatajate ergutus meestele grammi võrra jõudu juurde. Loodame näha palju publikut ja kaasaelamist!»

Flora kapten Gert Kams: «Mänguõhtul saab olema ilus ilm, sestap loodame, et rahvast tuleb seda emotsionaalset ja tugevat lahingut vaatama veelgi rohkem kui oli kohal meie viimases kodumängus. Tulge kõik staadionile, saate näha väga tugevat võitlust ja head jalgpalli!»

Kalju väravavahtide treener Jüris Sahkur: «Meie lähme igatahes mõnusat õhtupoolikut veetma (Nõmme slängis tähendab see võitmist) ja loodame näha tribüünidel palju rahvast. Ootan vägevat vastasseisu nii murul kui ka tribüünidel!»

Kalju äärepoolkaitsja Damiano Quintieri: «Derbid Kalju ja Flora vahel on alati tulised. Oleme valmis andma endast parima, et kolm punkti Nõmmele viia. Tabeliseisu me hetkel ei jälgi, kuna hooaeg on alles noor. Võidab see, kes rohkem tahab.»

Flora ja Nõmme Kalju mullune kohtumine – paaristantsu vabakava Andre Frolovi ja Karl Mööli esituses. FOTO:
Flora ja Nõmme Kalju mullune kohtumine – paaristantsu vabakava Andre Frolovi ja Karl Mööli esituses. FOTO: Foto: Sander Ilvest

FC Levadia – Narva Trans

Teisipäeval, 10. märtsil kell 18.00 Kadrioru staadionil

Mängu näitab otsepildis portaal jalgpall.ee.

Levadia on jätkuvalt löömatu ehk ainus meeskond, kes pole liigas sel hooajal veel kaotusekibedust kogenud. Eelmises voorus oli nende üllatamisele lähedal Sillamäe, kuid Levadia näitas taas sisu – esmalt tuldi välja kaotusseisust ning ehkki Maksim Podholjuzini eemaldamise järel tuli viimased paarkümmend minutit mängida ühemehelises vähemuses, jättis Rimo Hunt 87. minutil ikkagi 2:1 võidu ja kolm punkti koju.

Kalju-Flora mängu eel on Levadial võimalus Transi võites vähemalt kaheks tunniks ka liiga liidriks tõusta, sest praegu jäädakse tabelis Kaljust maha vaid punktiga. Kaitseliin on Levadial sama hea kui Kaljul ja Floral – neile on löödud vaid kuus väravat –, ent vastase võrku on ise saadetud 12 mänguga ainult 18 palli. Hädas oldi neljandas voorus ka Transiga, kes juhtis tänu Rizvan Umarovi väravale kaua, kuni 81. minutil vabastas Levadia suurematest pingetest Gando Biala viigivärav.

Trans, kes võiks vabalt Levadiale õpetada väravalöömise kunsti – tabamusi on neil ühe vähempeetud mängu juures kirjas 16 ehk Levadiast jäädakse selles arvestuses maha vaid kahe väravaga – ja õppida samas pealinlastelt ise kaitsetööd, sai eelmises voorus hooaja teise võidu, kui tänu Viktor Plotnikovi tabamusele oldi võõrsil 1:0 paremad Paidest. Tänu sellele hüpati tabelis mööda nii Sillamäe Kalevist kui ka Paide Linnameeskonnast ning kerkiti kuuendaks.

Levadia peatreeneril Sergei Ratnikovil on tänavu olnud korduvalt põhjust hoolealuste võitlusvaimuga rahule jääda. FOTO:
Levadia peatreeneril Sergei Ratnikovil on tänavu olnud korduvalt põhjust hoolealuste võitlusvaimuga rahule jääda. FOTO: Foto: Tairo Lutter

Mullused mängud Transiga olid Levadiale rasked, sest esmalt lepiti 1:1 viiki. Seejärel võideti küll Narvas esmalt tänu Kaimar Saagi kübaratrikile 3:1 ja seejärel tänu Ingemar Teeveri hilisele tabamusele 1:0, kuid nädal pärast viimati mainitud võitu kaotati kodus piirilinlastele 0:1. Tunamullusesse hooaega jäävad ka kaks sauna, mille Levadia küttis Transile tulemustega 7:0 ja 8:1, ent viiest viimasest kohtumisest kolmes on Narva suutnud Levadialt punkte röövida.

Levadia peatreener Sergei Ratnikov peab enne kohtumist pead murdma ka koosseisu valides, sest lisaks Podholjuzinile jääb mängust kollaste kaartide tõttu eemale ka keskkaitsja Tabi. Mäng Transiga tuleb ilmselt liiga vara ka Siim Lutsu ja Alan Gatagovi jaoks ning arvestades, et eelmises kohtumises Sillamäega oli Ratnikovil pingile panna vaid kaks tänavu kõrgliigas mänguaega teeninud meest, pole tema seekordses ülesandes midagi kadestamisväärset. Transil mängukeelu all olijaid pole.

Levadia abitreener Urmas Hepner: «Viimastes mängudes oleme saanud võidud, ent enne jäime kaotusseisu ja tegime ise oma elu raskeks. Midagi kerget ei tule ka nüüd, sest Trans on alati südikas vastane. Üritame seekord vastasele mitte võimalust anda. Selleks peame kaitses hoolikad olema ning oma võimalused ära kasutama. Nagu alati on meie eesmärgiks kolm võidupunkti.»

Levadia poolkaitsja, mullu Transi särki kandnud Marek Kaljumäe: «Läheme võitma. Tuleb raske mäng – midagi lihtsat Transiga ei ole. Loodame, et saame kolm punkti tabelisse juurde.»

Transi peatreener Adjam Kuzjajev: «Tasakesi parandame oma mängu ja liigume edasi. Peame jätkama samal viisil. Rohkem pole midagi öelda, on vaja mängida ja võita.»

Transi poolkaitsja Viktor Plotnikov: «Eelmine mäng Levadia vastu lõpes 1:1 viigiga, mis tähendab, et nendega on võimalik võrdselt mängida. Teame päris hästi nende tugevaid ja nõrku külgi ning anname endast parima, et võita.»

Paide Linnameeskond - FC Infonet

Teisipäeval, 10. märtsil kell 19.00 Paide linnastaadionil

Mängu näitab otsepildis portaal jalgpall.ee.

Paide on nelja viimase mängu jooksul suutnud näpata koduväljakul 1:1 viikidega punkti nii Nõmme Kaljult kui ka Floralt, võõrsil kaotati neile meeskondadele aga vastavalt 0:1 ja 0:2. Viimatine allajäämine Florale oli eriti mõru seetõttu, et võõrsil mängiti avapoolajal nagu võrdne võrdsega ja oldi isegi pisut üle, pitseri vajutas kohtumisele aga kaitsja Timo Lombi efektne, kuid samavõrd õnnetu omavärav teise poolaja alguses. Liigatabelis on Paide vajunud seitsmendale kohale, ent võit võiks nad sealt jälle hoobilt viiendaks tõsta.

Infonet, kes külastas Paidet juba avavoorus ja alustas hooaega 2:0 võiduga, oli eelmises voorus püstihädas tabeli punase laterna Rakvere Tarvaga. Võidu ja kolm punkti, mis jätavad Infoneti tabelijuhist Nõmme Kaljust viie punkti kaugusele kolmandale kohale, tõi pealinna meeskonnale alles 90. minutil penalti realiseerinud Nikolai Mašitšev. Siiski on hooaega nelja järjestikuse võiduga alustanud Infonet võitnud järgmisest kaheksast mängust vaid kolm ehk teeninud 24 võimalikust punktist ainult pooled, 12. Kui soovitakse liiderduo Kalju ja Levadia kannul püsida, pole Paide koht, kus endale punktide kaotamist lubada.

Paide peatreener Meelis Rooba: «Paide järgmiseks vastaseks on kolmandal kohal paiknev Infonet, kes ei ole kerge vastane kellelegi. Meie jaoks on tähtis, et suudaksime ründes oma momendid realiseerida, sest ainult siis saame loota ka positiivsele tulemusele.»

Paide ründaja Jasper Uwaegbulam: «Soovime pärast kaotust Florale naasta tagasi võidulainele ja usun, et meil on Infoneti vastu selleks hea võimalus. Kõik oleneb sellest, millise häälestusega me suudame väljakule minna. Infonetil on samuti võitu vaja, et püsida esikohakonkurentsis ning neil on tänavu väga hea meeskond. Ootame meie fänne teisipäeval taas staadionile, sest nende toetus on olnud meeskonnale väga tähtis. Koos suudame võidu koju jätta!»

Infoneti peatreener Aleksandr Puštov: «Hooaega alustasime Paidega ning tol korral õnnestus meil võita. Arvan et nagu ka eelmises mängus, tuleb ka sel korral palju võitlust ja emotsioone, milleks oleme valmis! Peame ennast väljakul tõestama!»

Infoneti poolkaitsja Denis Vnukov: «Mäng Tarvaga ei tulnud meile kätte lihtsalt, kuna ei suutnud realiseerida oma võimalusi. Paides on aga alati raske mängida, mistõttu peame olema 100% valmis!»

Avavoorus oli Infonet Paidest üle, kuid hooaja käigus on kaalukausid võrdsustunud. FOTO: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja
Avavoorus oli Infonet Paidest üle, kuid hooaja käigus on kaalukausid võrdsustunud. FOTO: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles