Video: USA sai oma rahvusimetaja, kelleks on piison

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsikud piisonid
Metsikud piisonid Foto: SCANPIX

USA rahvusimetajaks sai piison, liitudes valgepea-merikotkaga, mis on USA rahvuslind ja selle riigi vapil alates 1872. aastast.

Piisoni ja valgepea-merikotka fookusse tõstmine on osa programmist, mis takistab nende liikide väljasuremist, edastab The Guardian.

Piison, kes veel mõnda aega tagasi oli väljasuremisohus, mängib USA looduslikes ökosüsteemides tähtsat rolli, rebides välja ja süües taimi, mille tõttu taimekooslused uuenevad.

USA kongress andis välja seaduse National Bison Legacy Act, mille kohaselt piison on USA ajalooline sümbol ja rahvusimetaja. Juba varasemast oli USA rahvuspuu tamm ja rahvuslill metsik roos.

«Meie eesmärgiks on tõsta piison fookusse, kuna see aitab ennetada nende majesteetlike loomade väljasuremist. Piison on mänginud tähtsat rolli USA ajaloos, kultuuris, ökoloogias ja majanduses. Piison on sama tugev nagu rahvuspuu tamm, sama kartmatu nagu rahvuslind valgepea-merikotkas ja sama inspireeriv nagu metsik roos,» teatas USA looduskaitseorganisatsiooni Wildlife Conservation Society president Cristian Samper.

Ta lisas, et piisonid surid 19. sajandil uusasunike poolse liigse küttimise tõttu peaaegu välja, tekitades sellega probleeme nii põliselanikele indiaanlastele kui looduskeskkonnale.

USAs kehtis siis seadus, mis lubas neid loomi lõpmatul hulgal tappa, see mõjutas samas põliselanikke, kes samuti piisoneid küttisid ja nende loomade lihast toitusid. Valged sisserändajad ajasid põliselanikke nende maadelt ära, haarates aina uusi maid ja küttides loomi.

Kuigi piisonid suudavad joosta ligi 60 kilomeetrit tunnis, on neid relvaga lihtne sihtida ja tappa.

Kunagi oli USA Keskläänes umbes 30 miljonit piisonit, kuid nüüdseks on nende arvukus looduses kahanenud ligikaudu 50 000 isendile.

USAs on mitmeid piisonite kaitsealasid, millest kõige kuulsam on Yellowstone`i rahvuspark, kus elab 5000 piisonit, USA keskläänes peaks looduses elama veel 30 000 piisonit ning  farmides kasvatatakse 400 000 piisonit.

Indiaanlaste Inter Tribal Buffalo Councili esindaja Jim Stone´i teatel on piisonitest taas saanud põliselanike elu osa, sest indiaanlased tegelevad piisonikasvatuse ja looduses elavate piisonite kaitsmisega.

Eesti Entsüklopeedia: ameerika piison (Bison bison) on Põhja-Ameerikas elav suur veislane. Vanad pullid kaaluvad kuni 1000 kilogrammi, lehmad on väiksemad. Nende loomade keha katavad kuni 50-sentimeetrised tihedad karvad. Areaali põhjaosas elutsevad eriti suured pikkade sarvedega metsapiisonid (B. b. athabascae).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles