Helsingi börs laieneb hoogsalt

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimast Helsingi börsi uut tulijat Tokmanni Groupi tervitas ka kuulus Nasdaqi pannoo New Yorgis.
Viimast Helsingi börsi uut tulijat Tokmanni Groupi tervitas ka kuulus Nasdaqi pannoo New Yorgis. Foto: Nasdaq OMX

Pika seisaku järel keeb Helsingi aktsiabörs juba neljandat aastat suure mühinaga. Mullu tuli börsile tosin uut ettevõtet, tänavu läheb ilmselt see rekord löömisele.

Helsingi börsi tegevjuhi Henrik Husmani hinnangul on börs praegu uute tulijate hulga poolest maailma liidrite seas. Aasta algus Soomes irdub praegusest üldisest trendist – näiteks USAs lisandus börsile vaid kümme uut ettevõtet, rääkis Husman Soome rahvusringhäälingu YLE hommikutelevisioonile.

Helsingis on tänavu teinud esmase aktsiate emissiooni börsil ehk IPO seitse firmat.

Börsile tulevad ettevõtted enamasti selleks, et hankida raha kasvuks. Husmani sõnul lootsid Soome ettevõtted aastaid pigem pankade peale, kuid nüüd on laenu saamise tingimused karmistunud.

«Kuni 20 protsenti ettevõtete finantseerimisest on tulnud pankadest, mis on päris suur määr Ühendriikidega võrreldes,» ütles Husman. Nüüd on olukord ent teine. «On palju näiteid ettevõtetest, kel pole tagatisi ja kes pangast raha ei saagi. Börsil see asi laheneb.»

Samas pidurdab ettevõtete börsile minekut Husmani sõnul tõik, et börsiettevõtete dividendide maksustamine on Soomes rängem kui noteerimata ettevõtetel.

«See segab börsile tulekut eriti pere-ettevõtetel. On firmasid, kes mõnes teises keskkonnas otsustaks oma aktsiad noteerida ja võtta tööle rohkem inimesi, kuid nüüd jääb see samm tegemata,» rääkis Helsingi börsi juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles