Uuring: ehitusfirmadel on lepinguid 2,8 kuuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitustöölised
Ehitustöölised Foto: SCANPIX

Eesti konjunktuuriinstituudi (EKI) andmeil oli Eesti ehitusettevõtetel 2010. aasta viimase kvartali alguses tellimusi keskmiselt 2,8 kuuks.

Mullu kolmandas kvartalis oli sama näitaja 3,5 kuud ja teises kvartalis 2,7 kuud.

EKI märkis, et 2010. aasta viimasel kolmel kuul ehitustööde maht ei muutunud. Olukord on paremaks muutunud rajatiste ehituses, kuid mitte hoonete ehituses, kus ei ole paranemist oodata ka järgmisel kolmel kuul.

Viimase vaatluse kohaselt jätkus hooneehitusfirmadel lepinguid keskmiselt 2,7 kuuks, rajatiste ehituses 3,2 kuuks. Tellimustega varustatus on aastaga hoonete ehituses pikenenud 0,2 kuu võrra ja rajatiste ehituses 0,7 kuu võrra.

EKI märkis, et ebapiisav nõudlus piirab endiselt ligi 60 protsendi ehitusfirmade tegevust, 2010. aasta teises pooles suurenes ka finantsprobleemidega ettevõtete osakaal, neid oli detsembris 10 protsenti.

Järgmisel kolmel kuul väheneb ehitustööde maht veelgi, kuid sesoonne mõõn kujuneb siiski aastatagusest väiksemaks. EKI prognoosi järgi hakkab ehitusturg 2011. aastal tõenäoliselt aastases võrdluses aeglaselt kasvama, seda esialgu vaid rajatiste arvel. Eelnenud hooajal kasvanud töötajate arv väheneb lähikuudel taas.

Tellimuste seisu ja töötajate arvu prognoosi alusel arvutatud ehituse kindlustunde indikaator püsis eelmise aasta viimasel kolmel kuul ühtlasel tasemel miinus 33 punkti juures. Võrreldes septembriga langes see 11 punkti võrra. Võrreldes aastataguse ajaga on ettevõtete kindlustunne siiski paranenud – tunamullu detsembris oli vastav näitaja miinus 63 punkti.

Tööstusettevõtetel oli EKI andmete põhjal mullu neljanda kvartali alguses tellimusi keskmiselt 3,2 kuuks. Esimeses kvartalis oli tellimusi samuti 3,2 kuuks, teises ja kolmandas kvartalis aga vastavalt 4,3 ja 3,3 kuuks.

Toodangu maht jätkas eelmise aasta viimasel kolmel kuul kasvamist, sellest teatas detsembris 45 protsenti ettevõtetest. 38 protsendil firmadest püsis tootmine saavutatud tasemel ja 17 protsendil see vähenes. Suurenes ka ekspordi maht.

Tootmisvõimsuste rakendatus püsis viimases kvartalis kolmanda kvartali tasemel, olles 71 protsenti.

Ootused lähima kolme kuu suhtes on EKI andmeil nõrgad. Kolmandik tootjaid ennustas toodangu mahu langust, 18 protsenti teatas selle suurendamisest, ülejäänutel maht ei muutu. Eksportivad ettevõtted prognoosisid siiski edasist ekspordi kasvu.

Negatiivsed ootused eelseisvate kuude suhtes alandasid kindlustunde indikaatorit septembri kahelt punktilt detsembris ühele punktile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles