OECD esitas Lätile liitumiskutse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OECD
OECD Foto: Krasilnikov Stanislav/ITAR-TASS

Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) nõukogu esitas kolmapäeval Lätile liitumiskutse, teatas Läti välisministeerium.

OECD nõukogu toetas Lätile ühinemiskutse esitamist ühehäälselt, kinnitades, et Läti vastab kõigile liikmesuse tingimustele, teatas ministeerium. 

OECD teatel võib Läti-suguste riikide jaoks ühinemisprotsess iseenesest olla «tähtsate reformide taganttõukaja». Läti on lubanud liitumise eel taastada suurtes riigifirmades nõukogud ja «on tõhustanud rahapesuvastaseid regulatsioone», vahendas organisatsioon.

OECD peasekretär José Ángel Gurria nimetas Lätit «edukaks reformijaks» ning ütles, et Balti riigil «avaneb võimalus jagada oma tähtsat kogemust praeguste ja tulevaste liikmetega».

Pariisis asuv organisatsioon nõudis Riialt meetmeid ebaseaduslike rahaülekannete vastu riigi pangandussüsteemis. Läti finantsregulaator teatas märtsis peamiselt mitteelanikest kliente teenindanud panga sulgemisest seotuse tõttu rahapesuga.

Ligi pooled Läti 26 registreeritud erapangast teenindavad peamiselt Venemaalt ja teistest endise Nõukogu Liidu riikidest pärit kliente. Niinimetatud butiigipangad on olnud seotud mitme rahapesuskandaaliga, sealhulgas kurikuulsa Magnistski juhtumiga Venemaal ning ühe miljardi euro vargusega Moldova riigikassast.

Järgmine samm ühinemisprotsessis on liitumislepingu allkirjastamine Pariisis 2. juunil. Seejärel peab lepingu ratifitseerima Läti parlament.

Lätist saab liitumise korral OECD 35. liige. Eesti kutsuti OECD liikmeks juunis 2010 ja sai liikmeks sama aasta 9. detsembril. Leedu alles peab organisatsiooniga liitumiskõnelusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles