Eestisse põgenenud vaimuhaigla patsient jõudis Soome tagasi

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toivo Jouko Puranen
Toivo Jouko Puranen Foto: Soome politsei

Teisipäeva õhtul Tallinnas Kopli tänaval kinni peetud Soome vaimuhaiglast põgenenud ohtlik patsient Toivo Jouko Puranen jõudis täna tagasi Kuopio linnas asuvasse Niuvanniemi psühhiaatriahaiglasse.

Kuni Soome politseinikud talle järele tulid, viibis mees Tallinnas arestimajas. «Seni, kuni mees Soome politseile loovutatakse, hoitakse teda arestimajas. Kuskil vabalt ringi ta kindlasti ei liigu,» ütles Põhja prefektuuri pressiesindaja Uku Tampere eile õhtupoolikul Postimehele.

Puraneni toimetamine Eestist Soome toimus politsei ja haigla koostöös, kirjutab MTV.fi. Haiglas jätkatakse talle määratud ravi.

Politsei teatel on praeguseks selge, et laupäevast alates jooksus olnud mees ei pannud vahepeal toime kuritegusid ega muid rikkumisi. Samuti on selge, et teda ei aidatud põgenemisel. 

Politsei tänab kõiki kodanikke, kes andsid vihjeid mehe võimaliku asukoha kohta. Samuti avaldab Soome politsei Eestile tänu hea koostöö eest.

Niuvanniemi psühhiaatriahaiglas viibinud 22-aastane Puranen läks laupäeva hommikul kell 10 jalutuskäigule ega naasnud enam haiglasse. Soome politseile laekunud vihjete põhjal oli alust arvata, et mees võis põgeneda Eestisse.

Noormees on tunnistatud ohtlikuks iseendale ja teistele inimestele. 2014. aasta augustis pani ta toime tõsise kuriteo, kui pussitas surnuks tema jaoks tundmatu 44-aastase naise tolle koduhoovis. Seejärel tunnistati mees süüdimatuks ja saadeti sundravile.

Eesti politsei pidas teisipäeva õhtul mehe kinni pärast seda, kui tähelepanelik inimene teatas häirekeskusele, et ta on märganud meedias levitatud piltidel olnud meest Kopli tänaval kõndimas.

Kaks politseipatrulli saadeti piirkonda kontrollima ja kell 20.20 pidasidki politseinikud Soomes tagaotsitava mehe kinni. Viimane kinnipidamisel vastupanu ei osutanud.

Niuvanniemi psühhiaatriahaigla peaarst Eila Tiihonen on tunnistanud, et Toivo Jouko Puraneni valveta jalutama laskmine oli viga.

Tiihoneni sõnul lahkus patsient haiglast omavoliliselt haigla territooriumilt, kuhu ta oli valveta jalutama lubatud. Halvemas seisus patsiente vabalt jalutama ei lubata, nad saavad ringi liikuda vaid aiaga piiratud alal.

«Hinnati, et tema võib vabalt ringi liikuda. See oli inimlik eksimus ja nii poleks tohtinud juhtuda,» märkis peaarst, lisades, et juhtunut võetakse tõsiselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles