Utria dessandi võitis Kaitseliidu Järva maleva I võistkond

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Utria dessant 2010.
Utria dessant 2010. Foto: Vaivara vald

Utria dessandi 2011 võitis Kaitseliidu Järva maleva I võistkond, teisele kohale tuli vahipataljoni ja kolmandale kohale Kaitseliidu Harju maleva II võistkond.

Edasine järjestus:

4. Kaitseliidu Tallinna maleva Kalevi malevkond
5. Politsei- ja piirivalveameti Ida prefektuur
6. Kaitseliidu Pärnu malev I
7. Kaitseliidu Harju malev I
8. Kaitseliidu Tartu malev I
9. Kaitseliidu Pärnu malev II
10. Kõrgem Sõjakool
11. Kaitseliidu Alutaguse malev II
12. Kaitseliidu Järva malev II
13. Kaitseliidu Võru malev
14. Naiskodukaitse Saaremaa ringkond
15. Soome
16. Kuperjanovi pataljon
17. Kaitseliidu Tallinna maleva Lääne malevkond
18. Põhja Kaitseringkond (naised)

Võistluse katkestasid Kaitseliidu Alutaguse maleva I, Kaitseliidu Tartu maleva II, Kaitseliidu Tallinna maleva Nõmme malevkonna ja Naiskodukaitse Sakala ringkonna võistkonnad.

Kolmest naisvõistkonnast tunnistati parimaks neljateistkümnendana lõpetanud Naiskodukaitse Saaremaa ringkonna võistkond. Ainukese välisvõistkonnana osalenud Soomlased olid viieteistkümnendad.

«Tänavune dessant pani tõsiselt proovile nii osavõtjad, kui ka korraldajad,» ütles võistluse korraldaja, Erna seltsi president Meelis Rätsep, lisades, et nii ühed, kui ka teised tulid katsumusest auga välja.

Võistluste start anti 7. jaanuaril kaks tundi pärast südaööd Sakalt, võistluste finišisse Sinimägedes, jõudsid esimesed võistkonnad 8. jaanuaril veidi peale kümmet hommikul.

Vaivara vallamaja parklas demonstreeriti kõigile huvilistele Kaitseliidu relvi ja varustust, samuti oli väljas Kaitseliidu vanaautode klubi oma uunikumidega ja pakuti sõdurisuppi.

Möödunud aastal võitis Utria dessandi Kirde Kaitseringkonna võistkond Kaitseliidu Järva maleva I võistkonna ja Kaitseliidu Harju maleva II võistkonna ees. Kaheteistkümnest startinud võistkonnast jõudis finišisse üksteist.

Esimest korda korraldasid Utria dessandi MTÜ Erna selts koostöös Vaivara vallaga 1999. aastal, mil esikoha saavutas Viru üksik-jalaväepataljoni teine võistkond.

Võistlus Utria dessant meenutab aastatetaguseid sündmusi, kui 1919. aasta 17. jaanuaril Eesti meredessantpataljoni 400 merejalaväelast ja Soome vabatahtlike pataljoni 600 võitlejat tegid Eesti mereväe alustelt eduka dessandi Utria randa. Dessandist osavõtnud etendasid olulist osa Narva vabastamisel ja punaväe riismetest puhastamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles