EBRD kärpis Eesti kasvuprognoosi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EBRD.
EBRD. Foto: EBRD

Euroopa rekonstruktsiooni- ja arengupank EBRD kärpis äsjaavaldatud majandusprognoosis Eesti tänavust majanduskasvu ennustust 0,6 protsendipunkti võrra 2,2 protsendini. Läti ja Leedu prognoosid jättis pank samaks.

Eesti sisemajanduse kogutoodang (SKT) kasvab tänavu 2,2 protsenti ja tuleval aastal 2,6 protsenti, ennustavad EBRD analüütikud. Läti tänavune majanduskasv ulatub panga hinnangul 3,1 ja Leedul kolme protsendini.

Venemaa majanduse kokkutõmbumine on Baltimaade majanduse kasvule mullu rängalt mõjunud, kirjutavad EBRD analüütikud äsjaavaldatud prognoosis. Eesti ja Leedu majanduskasv, vastavalt 1,1 ja 1,6 protsenti, jäi alla panga ootustele ja seda peamiselt Venemaa majanduslanguse mõju tõttu.

Kõigis kolmes Balti riigis toitis majanduskasvu peamiselt 4,4 protsendi võrra kasvanud sisetarbimine, tõdes pank.

Kasv peaks järgmise kahe aasta jooksul kiirenema, seda finantseerimistingimuste lihtsustumise ja välisturgude stabiliseerumise mõjul, ennustas pank.

EBRD arvutas samuti, milline on Vene majanduse edasise kokkukuivamise mõju naaberriikide majandusele. Protsendi jagu kahanemist Venemaa majanduses tähendab panga prognooside kohaselt Baltimaade SKT-le 0,55 protsendi kaotamist, samas kui Ukraina majandust mõjutaks see negatiivselt vaid 0,22 ja Kasahstani 0,19 protsendi jagu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles