Saaremaal käib varjatud jaht mereäärsele maatükile

Siiri Liiva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saaremaal tekitab pealtnäha kasutu maatükk ohtralt huvi.
Saaremaal tekitab pealtnäha kasutu maatükk ohtralt huvi. Foto: SCANPIX

Variisiku vangi mineku tõttu jäi kurikuulus ärimees ilma Lääne-Saaremaal Vilsandi looduspargis asuvast mereäärsest kinnistust, sest riik võttis kinnistu endale ja müüs maha, samas kahtlustab naaber, et läbi selle kinnistu toimus rahapesu.

Kuigi Vilsandi looduspargis mere ääres asuvat Lülle kinnistut võib suuruse poolest võrrelda ühe hiiglasliku jalgpallistaadioniga, on seda maatükki hinnatud väga kõrgelt igas mõttes, vahendab Äripäev.

Lugu, kus kinnistuomandi peitmiseks kaasati variisik, algas kümme aastat tagasi, kui toona suurelt kinnisvaraäri ajanud ärimees Urmas Velleste hakkas Lülle kinnistu vastu huvi tundma ja ostis maatüki 400 000 krooni ehk 25 565 euro eest Silvi-Helene Dannebergilt, kinnistu algselt omanikult. 

Kuni tänavu aprillini oligi praeguseks skandaalset kuulsust kogunud ärimees Velleste Lülle kinnistu omanik, mis küll ei nähtu kinnistusraamatust, kuna Velleste kasutas läbi aastate erinevaid variisikuid, neist viimane oli eelmise aasta lõpus vangi läinud narkokurjategija Andrus Viks, mistõttu müüdi kinnistu selle aasta märtsis enampakkumisel energiafirma Adven Eesti juhi Urmo Heinamile 6121 euroga.

Mitut naaberkinnistut omanud Tarmo Pikner usub, et Lülle kinnistuga pesti raha, kuna eraldiseisvana Lülle kinnistule midagi teha ei saa, sest see on nii-öelda surnud maa, mis on vähemalt kolmekordse kaitse all, kuna tegemist on rahvuspargi ja rannakaitsevööndiga.

Loe pikemalt Äripäevast.

--

Urmas Velleste kommentaar Äripäevas ilmunud loole.

Riik on konfiskeerinud Andrus Viksilt kinnistu seoses narkokuriteoga riigi tuludesse. Saare maavalitsus, kes on konfiskeeritud vara enampakkumise läbiviija, on käesoleva kinnistu võõrandanud kõigest 6000 euro eest kohaliku vallavolikogu liikmele – kes on lausa volikogu  esimees –, ja on sellega käitunud vastuolus riigi huvidele.

Käesoleva kinnistu eelnevalt hinnatud turuväärtuseks oli ligi 200 000 eurot. Kinnistu on koormatud olnud eelnevatel aegadel hüpoteekidega erinevate krediidiandjate kasuks, kes on kinnistut tagatiseks võttes alati tellinud ekspertarvamuse kinnisvarabüroodelt turuväärtuse määramiseks.

Seega on meelevaldne Saare maavalitsuse enampakkumine kinnisasja võõrandamiseks 6000 euro eest Reformierakonna liikmele ja kohaliku valllavolikoguliikmele. Minu jaoks tundub see läbinähtavalt korruptiivse tehinguna.

Meelevaldne on ka Äripäeva käitumine, kus võimaldatakse fakte kontrollimata Tarmo Pikneril laimata ja süüdistada kinnistu omanikke rahapesus. Samuti on meelevaldne minu süüdistamine variisikute kasutamises. Tegemist on ekslusiivse kinnistuga looduskaunil poolsaarel, mille ümber käivat võitlust viimasel  kümnel aastal võiks küll juba  võrrelda irooniliselt Politshuki võitlusega Tallinna keskturu  ümber. 

Äripäev on artikli avaldamisega üritanud juhtida tähelepanu võimalikust korruptsioonist kõrvale, laimates mind ja Andrus  Viksi. Minule teadaolevalt hindas prokuratuur Viksilt kinnistut konfiskeerides selle objekti turuväärtuseks 30 000 eurot ehk siis viis korda kõrgemaks, kui summa, mille eest maavalitsus selle võõrandas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles