Energiaagentuur: tootmisseisakud parandasid naftaturu väljavaadet

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapumbad tööhoos Sakhiri kõrbes Bahreinis.
Naftapumbad tööhoos Sakhiri kõrbes Bahreinis. Foto: Hasan Jamali / AP

Naftaturul valitsev ülepakkumine vähenes ja turu üldine väljavaade paranes planeerimata tootmisseisakute ning Hiinas ja Indias kasvava kütusetarbimise tõttu, teatas rahvusvaheline energiaagentuur IEA oma värskelt ilmunud kuuülevaates.

IEA hinnangul väheneb naftat eksportivate riikide organisatsiooni OPEC mittekuuluvate riikide toodang sel aastal 800 000 barreli võrra päevas, rohkem kui varem ennustatud 710 000 barreli suurune päevane langus.

Samas suurenes OPECi tootmine aprillis 0,33 miljoni barreli võrra päevas viimase seitsme aasta kõrgeima tasemeni 32,76 miljonit barrelit päevas. Tõusu taga oli Iraani, Iraagi ja Araabia Ühendemiraatide suurenenud tootmine. IEA hinnangul võib ka Saudi Araabia oma toodangut probleemideta praeguselt 10,2 miljonilt barrelilt päevas 11 miljoni barrelini suurendada.

Nõudluse osas jättis IEA muutmata tänavuse kasvuprognoosi – 1,2 miljonit barrelit päevas – kuid märkis, et võib seda tulevikus pigem suuremaks korrigeerida.

«Korrektsioon 2016. aasta nõudluse ennustuses tuleb pigem ülespoole kui allapoole, sest mootorikütuse tarbimine kasvab peaaegu kõigil võtmetähtsusega turgudel, kompenseerides nõrkust keskmiste fraktsioonide turul,» kirjutasid IEA analüütikud ülevaates.

Aasta algusest on IEA prognoosid muutunud märkimisväärselt positiivsemaks. Agentuuri hinnangul aitab tarbimise kasv Hiinas, Indias ja Venemaal teiste turgude nõrkust kompenseerida.

Samal ajal on pakkumise poolel olnud ootamatuid kärpeid, nagu näiteks Kanada metsatulekahjude tõttu riigi naftatoodangu vähenemine üle miljoni barreli võrras päevas. IEA märkis veel ära ka tootmismahu vähenemise Liibüas, Kuveidis, Venezuelas ja Nigeerias ning selle, et USA kildanafta tootmismaht on kukkumas.

Kui aasta alguses kasvas nafta laovaru üle maailma 1,3 miljoni barreli võrra päevas, siis aasta lõpuks hindab energiaagentuur ladustatava nafta koguseks kõigest 0,2 miljonit barrelit päevas.

Hindadele aga IEA peatset suurt tõusu ei ennusta, peamiselt seetõttu, et aasta algusest juba kosunud nafta hind on pannud ladustajaid oma varusid turule tooma. «Edasine hinnatõus on ilmselt piiratud ulatusega, sest nafta laovarude kärpimine mõjutab turgu senikaua kuni jõutakse normaalaja varude tasemeni,» märkisid agentuuri analüütikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles