Simsoni leer plaanib kurjategijate parteist väljaarvamiseks kohtuteed (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valeri Korb ja Kadri Simson.
Valeri Korb ja Kadri Simson. Foto: Erik Prozes

Keskerakonna riigikogu fraktsiooni juhi Kadri Simsoni poolehoidjad soovivad jätkuvalt kriminaalkuriteos süüdi mõistetud Priit Toobali ja Lauri Laasi erakonnast välja arvamist ning plaanivad halduskohtus taotleda erakonna põhikirja sellekohase sätte täitmist.

Erakonna juhatuse liige Mailis Reps ütles BNSile, et kui reedel kogunev Keskerakonna juhatus otsustab häälteenamusega mingil põhjusel Toobalit ja Laasit mitte välja arvata, siis tuleb sellekohane otsus täpselt vormistada. 

«Ja siis on võimalik ükskõik kellel – erakonna liikmetel või mitteliikmel – astuda järgmine samm ja see põhikirja vastane juhatuse otsus kohtusse kaevata või minna sellega erakonna aukohtusse,» rääkis ta.

Reps toonitas, et Keskerakonna põhikirjavaidlus sai selge lahenduse, kui riigikohus jättis asja menetlusse võtmata. «On selge, et meil kehtib vana põhikiri ja nüüd peab juhatus kriminaalkorras karistatud isikute küsimuse juurde tagasi tulema,» lausus Reps.

Keskerakonna kohtuvaidlus uue põhikirja kinnitamise üle jõudis 27. aprillil lõpule, kui riigikohus ei võtnud asja menetlusse, mis tähendab, et kehtima jäi Keskerakonna vana põhikiri. Novembris peetud kongressil jäi uus põhikiri kinnitama, kuna selle poolt hääletas 410 kongressi saadikut, mis ei moodustanud nõutavat kahekolmandikulist häälteenamust kongressil osalenud 1031 saadikust.

Repsi sõnul ei jäta kehtivas põhikirjas olev «juhatus arvab välja» tõlgendamisruumi ning väide, et vahetult pärast mullu 29. novembril olnud kongressi Tondiraba jäähallis peetud juhatuse istungil otsustati Toobal ja Laasi erakonda jätta, ei päde, sest sel hetkel polnud veel kindel, milline põhikiri kehtib. Ka leidis erakonna aukohus Repsi sõnul konsensuslikult, et kongressijärgne juhatuse otsus Toobali ja Laasi erakonda jätmise kohta on vana põhikirja alusel õigustühine.

Keskerakond on jagunendud kaheks, millest erakonna esimehe Edgar Savisaare poolehoidjad peavad õigeks Toobali ja Laasi erakonnas jätkamist, erakonna fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni toetajad aga leiavad, et mõlemad kriminaalkorras karistatud mehed peab parteist välja arvama.

Lauri Laasi kommenteeris Postimehele, et ta ei ole eriti Mailis Repsi väljaütlemisi jälginud. «Ma ei oskagi seda kommenteerida. Kuna ma enam aktiivses poliitikas ei ole, siis ma ei pea ka vajalikuks Mailis Repsi elukäiku jälgida,» ütles ta.

«Eriti aktiivseks muutus ta pärast seda, kui ta siin susserdas pensionäride ja eakate inimeste allkirjadega ja neid nendelt välja meelitas,» lisas Laasi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles