Hirmust religioosse raevu ees tsenseeriti Berliinis kunstinäitust (12)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rind
Rind Foto: Wikipedia.org

Traditsioonilisel avatakse igal kevadel Köpenicki raekojas Berliini fotoklubi aastanäitus. Tänavu põhjustas see pahameelepuhangu.

Näitusel on üle 330 töö, kokku osaleb ligi 200 Berliini amatöörfotograafi, vahendab Welt. Igal osalejal on vabadus ise valida, millised fotod ta näitusele esitab: maastik, arhitektuur, portree või akt. Selle viimase kategooria puhul tekkiski tänavu pahandus.

Teise seas rippus näitusel kaks aktipilti: värvifoto kõhuli lamavast naisest, kelle vasak rind oli vaatajale näha ja mustvalge töö, mis kujutas diivanil raamatut lugevat naist. Vaataja võis näha tema kubemekarvu.

Kõigile üllatuseks otsustas linnavolikogu need kaks kunstiteost näituselt eemaldada, tuues põhjuseks, et raekoda on avalik ruum, selles võivad liikuda mitmesuguste usutunnistustega inimesed ja mõnda neist võib alasti keha nägemine solvata.

Tsensuurile reageerisid vihaselt mõned teised näitusel osalevad fotograafid, kes protesti märgiks samuti oma tööd eemaldasid. Rahul polnud ka näitusekülalised. «Minu meelest on kunstivabadus hädaohus!» ütles külastaja nimega Botke. «Ega me Türgis ei ela,» lisas tema kaaslane Haufe.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles