Briti hävituslennukid saatsid Eesti õhuruumi läheduses kolme Vene lennukit (34)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Briti hävituslennukid Eurofighter Typhoon saatsid neljapäeva ennelõunal kolme Vene sõjalist transpordilennukit Eesti õhuruumi lähedal, teatas Briti kaitseministeerium.

Õhuväe pressiesindaja Alar Laats ütles Postimehele, et Briti õhuväe hävitajad käisid Vene lennukeid tuvastamas neljapäeva ennelõunal kella 11-12 vahel.

Vene lennukid lendasid eraldi. Kõigepealt läksid hävitajad tuvastama Peterburist Kaliningradi lennanud sisselülitamata transpondriga lennanud Vene lennukit. Samal ajal lendas Kaliningradist Peterburi kaks  Vene lennukit, mida Briti hävitajad samuti saatsid.

Laatsi sõnul lendasid Vene lennukid Läänemere kohal rahvusvahelises õhuruumis ja Eesti õhuruumi nad siseneda ei üritanud. Briti hävitajad saatsid Vene lennukeid Hiiumaa põhjaranniku ja Soome vahelisel alal.

«Taolised tuvastuslennud on tavapärased ja midagi erakordset neljapäevases vahejuhtumis ei olnud,» ütles Laats.

Üks missioonil osalenud  piloot kirjeldas Briti ajalehele The Independent, et vene lennukite saatmine Balti õhuruumi piiril sujus täpselt nii, nagu oli planeeritud.  «Me tõusime oma Typhoonidega kiiresti õhku ja leidsime otsitavad lennukid sensorite ja missioonisüsteemide abil kiiresti üles. Koostöös maapealse toetusega käis otsitavate lennukite leidmine nagu õpiku järgi,» rääkis ta.

Ämaris paikneva Briti õhuväe üksuse ülem, komandör Gordon Melville ütles, et Briti õhuvägi tõestas taas oma võimet tagada Balti riikide õhuruumi julgeolek. «See näitas Briti õhuväe, Eesti ja NATO üksuste koostööd ja head planeerimist, mis võimaldas olukorrale niivõrd edukalt reageerida. Meie ööpäevaringne valmisolek Balti riikide õhuruumi kaitsel jätkub,» lausus Melville.

Briti õhuvägi on Ämari lennubaasis õhuturbemissioonil nelja hävitajaga Eurofighter Typhoon. Brittide õhuturbemissioon algas aprilli lõpus ja see kestab augusti lõpuni.

Kommentaarid (34)
Copy
Tagasi üles